Rahime Ildemir Bayrak van de Turkse vakbond DISK

 

Verslag, Wereld, Economie, Samenleving, Turkije, Privatisering, Pensioenen, Europees Sociaal Forum -

Een pensioen van 195 euro

In Turkije blijken vooral gepensioneerden te lijden onder de crisis. Door het hoge aantal privatiseringen moet iedereen nu immers zelf betalen voor zijn medicijnen en voor onderwijs. De Turkse vakbond DISK wilde via het Europees Sociaal Forum dan ook aandacht en steun vragen voor dit probleem.

zaterdag 3 juli 2010 10:48
Spread the love

“Turkije telt zo’n 8,5 miljoen gepensioneerden, die na de militaire coup in 1980 heel wat rechten zijn verloren”, vertelt Rahime Ildemir Bayrak van DISK. “Hun inkomen is zo laag, dat zij hun dagelijkse kosten niet kunnen dekken en dus het hardst getroffen worden door de crisis.”

Rahime is gepensioneerd boekhouder. Ze moet zelf ook toekomen met 390 Turkse lire per maand, omgerekend zo’n 195 euro. Het minimumloon bedraagt zo’n 590 lire, maar om in deze tijden een degelijke levensstandaard te kunnen behouden, zou je 800 lire per maand moeten krijgen.

“Wat ons vooral tegen de borst stuit, is dat de regering een flinke hap uit de pensioenen en lonen heeft gesneden, die daarna gebruikt werden om verschillende overheidsinstanties te spekken”, klaagt Rahime aan. “We hebben daartegen geprotesteerd, maar worden niet gehoord.”

“Een wet uit 2007 die de privatiseringsgraad in ons land verhoogt, zet iedereen nog meer onder druk. Zowel gepensioneerden als loontrekkenden hebben immers meer kosten voor gezondheidszorg en sociale zekerheid. “

“De kost voor medicijnen wordt niet gedragen door de overheid, zodat iedereen de volle pot betaalt. Voor onderwijs geldt hetzelfde. Hoe meer geld je hebt, hoe beter de school voor je kinderen. Terwijl we jarenlang betalen aan de regering! “

“Alleen in Turkije stond elke hervorming enkel ten dienste van het grootkapitaal, en was dat niet in belang van de arbeiders, gepensioneerden en andere burgers. Volgens de Turkse wet moet elke hervorming van de wet onderhandeld worden met sociale partners. Helaas gebeurt dat niet.”

“De 8,5 miljoen gepensioneerden werden verenigd in een door de overheid opgezette vereniging voor gepensioneerden. De hervorming van de pensioenen had dus met die vereniging besproken moeten worden, maar dat is nooit gebeurd.”

Repressie

De vakbond DISK bestaat al vijftien jaar, maar de laatste jaren wordt hun werk hen erg moeilijk gemaakt, vertelt Rahime. “We proberen de levensstandaard in Turkije te verbeteren, maar omdat we de wantoestanden in het hele land aanklagen, heeft de overheid onze leden aangevallen of gearresteerd, divisies gesloten, enzovoort. Onze medewerkers moeten daarom clandestien samenkomen.”

“Ondanks alles proberen we overeind te blijven en onze rechten te eisen. We hebben onze zaak voor het Europese Hof voor de Rechten van de Mens gebracht, in de hoop dat dat iets zal uithalen.  

Daarnaast proberen we ons internationaal netwerk te verstevigen om de strijd met dit systeem aan te gaan. Ik weet dat jullie in Europa ook met problemen kampen, maar de obstakels waar we in Turkije mee te kampen hebben, zijn immens.”  

take down
the paywall
steun ons nu!