Verslag, Nieuws, Afrika, Samenleving, België, Leopold II, Vrede vzw, Gent, Attac, Lucas Catherine, Gent -

Gents Monument van de Schande

Woensdagavond 30 juni verzamelde een twintigtal actievoerders aan het monument voor Leopold II in het Gentse Zuidpark.

vrijdag 2 juli 2010 12:00
Spread the love

De timing was natuurlijk zeer bewust gekozen, voor wie het nog niet wist, woensdag was het exact de vijftigste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid.

Reden te meer vonden Attac Vlaanderen en Vrede vzw om luidkeels protest aan te tekenen tegen het ronduit verheerlijkende beeld van Leopold II en de ‘helden gesneuveld in Congo’.

De actievoerders eisen dat het Gentse stadbestuur een informatief bord plaatst bij het monument.

Lucas Catherine, auteur van vele boeken o.a. over de historische relatie tussen België en Congo, drukte de aanwezigen op het hart dat er geen twijfel bestaat over de misdaden van Leopold II in Congo.

Verder hield hij een warm pleidooi voor een informatief bord én voor de plaatsing van een standbeeld voor de vermoorde eerste premier van het onafhankelijke Congo, Patrice Lumumba. Een standbeeld dat het beeld van Leopold II zou kunnen ‘overschaduwen’.

De Merelbeekse kunstenaar Enca Caen onthulde het beeld ‘Ketens der Hebzucht’. Daarmee wil de kunstenaar de monarchie en de Belgische staat oproepen om haar historische verantwoordelijkheid te erkennen.

‘Zonder Congo, de vele doden en het leed van de Congolese bevolking had België al lang opgehouden te bestaan’.

Elke Decruynaere, gemeenteraadslid voor Groen!, kondigde aan dat ze de eis van het informatief bord bij het standbeeld zou gaan aankaarten bij het stadsbestuur.

Het stadsbestuur zelf reageerde trouwens al afwijzend. De Gentenaars zijn immers slim genoeg om de context te begrijpen, liet burgemeester Daniël Termont (SP.A) weten, ook zou het plakkaat slachtoffer kunnen worden van vandalisme.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!