Vanaf 1 juli maximum € 60 voor mobiel internet in Europa
Stampmedia, Europa, Internet, Telenet, BASE, Mobiel internet, Mobistar, Proximus, Tarieven, Telecom -

Vanaf 1 juli maximum € 60 voor mobiel internet in Europa

Vanaf 1 juli geldt overal in de Europese Unie een databeperking op mobiel internet. De telecomoperatoren van alle Europese landen zijn daarmee in orde met de Europese regelgeving op mobiel internet. Deze regelgeving is nodig om onverwacht hoge facturen te vermijden.

donderdag 1 juli 2010 13:55
Spread the love

De wet die op 1 juli in werking treedt, is de tweede fase van de Europese regelgeving rond mobiel internet in het buitenland. Sinds 1 maart 2010 kon de klant al op eigen initiatief de internettoegang laten blokkeren.

Voor iedereen die op vakantie is binnen de Europese Unie en € 60 verbruikt, zal de internetverbinding automatisch worden stopgezet. Deze regelgeving geldt uiteraard alleen binnen de EU. Ze is er gekomen omwille van de vele klachten over mobiel internet in het buitenland.

Surfbeperking

De maatregel moet vermijden dat mensen, op vakantie in het buitenland, bij hun terugkomst een fikse rekening in de bus krijgen. De kosten voor mobiel internet in het buitenland kunnen aardig oplopen. Wanneer de klant 80% van zijn bestedingspakket heeft verbruikt, zal er een waarschuwings-sms worden verstuurd. Daarna wordt de toegang afgesloten.

Klanten die dit niet willen kunnen natuurlijk de surfbeperking deactiveren. Zij kunnen daarvoor terecht bij de klantendienst. Bij sommige operatoren zoals Proximus kan de surfbeperking ook online worden gedeactiveerd.

Operatoren

In België zijn Base, Mobistar en Proximus de grote spelers wat betreft mobiel internet. Telenet is nog redelijk klein op deze markt. Zij bieden verschillende pakketten aan afgestemd op de noden van de klant. De vier operatoren maken steeds een onderscheid tussen mobiel internet via GSM enerzijds en mobiel internet via laptop of smartphone anderzijds. Base beperkt zich tot mobiel internet via GSM en smartphone.

De operatoren informeren hun klanten over de regelgeving en de mogelijkheden. Elke operator heeft speciale tarieven voor mobiel internet in het buitenland.

Eigen verantwoordelijkheid

Een abonnement dat onbeperkt mobiel internet biedt, kan in het buitenland toch nog hoge kosten opleveren. Dit komt omdat smartphones vaak zelf verbinding maken met het internet voor updates van software.

“Het is belangrijk dat de consument zijn smartphone goed instelt”, zegt Stefan Coenjaerts van Telenet. “Wij stellen de limiet op €50. De consument kan ervoor kiezen de kosten te aanvaarden door een sms te sturen en onbeperkt verder te surfen. Wanneer de internettoegang is geblokkeerd, kan de consument via sms de blokkering opheffen. Hij kan dan verder surfen tot het einde van de maand. De consument kan op elk moment de instelling veranderen.”

4G

In de toekomst zal er steeds meer data worden verstuurd via mobiel internet. Momenteel verloopt de datatransmissie via een 3G-netwerk. Na verloop van tijd zullen de operatoren overschakelen op een 4G-netwerk.

“Wij willen als eerste in België mobiel internet via een 4G-netwerk aanbieden”, stelt Coenjaerts. “Momenteel zit 4G nog in de testfase. Het voordeel van 4G is dat veel meer volume aan een hogere snelheid kan worden verstuurd. De prijzen zullen daarom niet stijgen. Ze zullen in verhouding zijn of zelfs goedkoper.”

© 2010 – StampMedia – Tom Laurent

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!