Colombia luisterde Ecuadoraanse president af
Verslag, Nieuws -

Colombia luisterde Ecuadoraanse president af

De Ecuadoraanse regering heeft Colombia dinsdag (29 juni) voor de derde keer in acht maanden om opheldering gevraagd over het afluisteren van telefoongesprekken in Ecuador. Misschien werden zelfs president Rafael Correa en zijn entourage het slachtoffer van die telefoontap. Er zijn nieuwe bewijzen opgedoken over de zogenaamde actie Salomon, die in maart 2008 begon.

woensdag 30 juni 2010 16:02
Spread the love

De Ecuadoraanse krant El Universo de Guayaquil bracht maandag een artikel over de afluisteractie. De bijdrage was gebaseerd op de uitlatingen van “een agent van de Colombiaanse staatsveiligheid (DAS)”. Die bevestigt dat de telefoontap in maart 2008 begon. Ecuador had toen net zijn diplomatieke relaties met zijn buurland verbroken na een aanval van het Colombiaanse leger op een kamp van Colombiaanse rebellen op Ecuadoraans grondgebied. Naast president Correa zouden ook zijn medewerkers, hoge militairen, politici en journalisten zijn afgeluisterd. De DAS zou leden van de Ecuadoraanse veiligheidsdiensten hebben omgekocht om de operatie mogelijk te maken.

De DAS ontkende maandag dat ze telefoongesprekken van president Correa of van andere officiële Ecuadoraanse instanties heeft afgeluisterd.

Normalisering

Volgens de Ecuadoraanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Kintto Lucas, had Ecuador al in oktober vorig jaar tekst en uitleg gevraagd over mogelijke afluisteracties. Dat gebeurde in de marge van een ontmoeting tussen de buitenlandministers van de twee landen die de betrekkingen tussen Ecuador en Colombia weer moest helpen normaliseren. Ecuador had lucht gekregen van de acties van de DAS door verklaringen van voormalige leden van de Colombiaanse geheime dienst. Die werden ondervraagd door het Colombiaanse gerecht, dat een onderzoek had geopend naar een hele reeks illegale praktijken bij de DAS. De Colombiaanse staatsveiligheid zou politici, magistraten, journalisten en actievoerders hebben afgeluisterd en gevolgd. Er is ook sprake van sabotage en bedreigingen.

In mei herhaalde Lucas zelf het verzoek om klaarheid te scheppen. Toen werd er op de Colombiaanse televisie een video getoond die opnieuw vragen deed rijzen bij de methoden van de DAS. “We kregen nooit antwoord”, zegt Lucas. Maar nu er nieuwe aanklachten zijn opgedoken, vragen we met nog meer nadruk om opheldering.”

Gevoelige thema’s

“Het Colombiaanse conflict was de grens al overgestoken, maar als bewezen wordt dat het nu ook het presidentieel paleis van Ecuador heeft bereikt, wordt de zaak nog veel ernstiger”, zegt Lucas. “En zeker als hooggeplaatste mensen in Colombia aan de touwtjes trokken”.

Het Colombiaanse leger is al sinds 1964 verwikkeld in een gewapend conflict met linkse rebellen. Af en toe steken de opstandelingen en hun tegenstanders de grenzen naar de buurlanden over. Vooral Ecuador krijgt ook te maken met vluchtelingen.

Het schandaal komt er net nu Colombia en Ecuador op het punt stonden hun onderhandelingen over “gevoelige thema’s” weer op te nemen. Dat werd gezien als de laatste stap voor de volledige normalisering van de betrekkingen tussen de twee landen.

Onderminister Lucas eist van Colombia “volledige informatie”. Ecuador zal er volgens hem geen vrede mee nemen als de DAS gewoon blijft ontkennen. Lucas wil ook informatie van het Colombiaanse gerecht en van de politie. Het Ecuadoraanse gerecht is maandag met een onderzoek begonnen, en zal daarvoor informatie opvragen bij het Colombiaanse gerecht.

Gonzalo Ortiz | IPS

take down
the paywall
steun ons nu!