Toronto: Duizenden protesteren tegen G8-G20-top
Nieuws, Wereld, Economie, Imf, Wereldbank, G8, Canada, Armoedebestrijding, G20, Toronto -

Toronto: Duizenden protesteren tegen G8-G20-top

40.000 demonstranten kwamen het voorbije weekend in Toronto op straat om hun ongenoegen te uiten over de twee topconferenties van de G8 én de G20 die beide in Canada plaatsvonden. Thema's die tijdens de G8 op tafel lagen waren onder meer het economisch herstel, de mondiale veiligheid en de engagementen inzake humanitaire hulp.

dinsdag 29 juni 2010 23:15
Spread the love

Thema’s die tijdens de G8 op tafel lagen, waren onder meer het economisch herstel, de mondiale veiligheid en de engagementen inzake humanitaire hulp.

Voor de G20 zijn de belangrijkste thema’s de wereldwijde economische situatie en de hervorming van een aantal financiële instellingen als het Internationaal Monetair Fonds, de Wereldbank en de banksector in het algemeen.

De demonstranten, die de G8, de club van de rijkste landen, als een eliteclubje beschouwen, hekelen het feit dat zij hun beloften inzake het bestrijden van extreme armoede niet zijn nagekomen.

Er vonden gewelddadige confrontaties plaats met de politie. Meerdere activisten werden gearresteerd. Er vielen enkele lichtgewonden, er sneuvelden ramen en minstens twee politiewagens gingen in de vlammen op.

Voor beide topconferenties werd de grootste en duurste Canadese beveiligingsoperatie ooit opgezet. De kostprijs ervan bedraagt 1,2 miljard dollar. Voor de organisatie en de PR van de conferenties zijn nog eens ettelijke honderden miljoenen dollars uitgetrokken.

Vergelijk even de bedragen: tegenover de kostprijs van de organisatie en veiligheid van deze conferenties staat de belofte van een povere 5 miljard dollar voor de gezondheidszorg voor moeders, baby’s en jonge kinderen uit het Zuiden.

Een belofte, maar van 50 miljard, extra hulp die werd beloofd tijdens de vorige G8-top, nu vijf jaar geleden, werd 20 miljard nog steeds niet uitgekeerd.

Van die 5 miljard komt er 2,85 miljard van Canada en wordt de rest aangevuld door de andere G8-landen. Een groot deel van dit budget bestaat trouwens uit de herschikking van reeds toegezegde hulp.

Na dit povere resultaat van de G8 was het uitkijken of de G20 er tegen zondagavond in zou slagen een concreet voorstel op tafel te leggen om uit de economische crisis te geraken. Maar ook dat gebeurde niet.

Bron: Russia Today, Press for Truth

take down
the paywall
steun ons nu!