Oud-SP.A-voorzitter Stevaert steunt amnestievoorstel Kieboom
Verslag, Verslag, Nieuws, Nieuws, Politiek, Politiek, België, België, Steve Stevaert, Steve Stevaert, Hilde Kiekens, Hilde Kiekens, Amnestie, Amnestie -

Oud-SP.A-voorzitter Stevaert steunt amnestievoorstel Kieboom

“Ik ben altijd tegen amnestie geweest, maar nu het uit onverdachte hoek komt, wil ik het voorstel steunen.” Minister van staat en oud-SP.A-voorzitter Steve Stevaert verraste door dinsdagavond het amnestievoorstel dat San Egidio-voorzitster Hilde Kieboom morgen lanceert in Knack, te steunen.

dinsdag 29 juni 2010 21:04
Spread the love

Stevaert sprak tijdens de voorstelling van het nieuwe boek van Hilde Kieboom, Met Zachte Kracht, de spirituele tegenbeweging, dat haar columns in de krant De Morgen bundelt.

Tijdens de voorstelling op de zetel van de Sint-Egidiusgemeenschap in Antwerpen, spraken professor Bea Cantillon, die waarschuwde voor de afbraak van de welvaartsstaat, Mark van de Voorde, adviseur van onder meer ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V), die het over de rol van christenen in de stad had, en minister van staat Steve Stevaert.

Die laatste verraste het meest door onomwonden het voorstel te steunen dat Kieboom morgen in Knack lanceert, maar dat vandaag reeds de kranten haalde.

Kieboom verduidelijkte dat haar voorstel slechts in de marge van een interview ter spake was gekomen, maar dat ze van uit de ervaringen die San Egidio heeft met vredesbemiddeling wel doordrongen is van het besef dat na elke oorlog verzoening cruciaal is.

Aan de vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap in de zaal verduidelijkte ze dat haar voorstel niemand van enige verantwoordelijkheid vrijpleit, en dat we moeten blijven beseffen dat de Endlösung het belangrijkste dieptepunt van onze beschaving is geweest, dat blijvend herdacht moet worden.

Kieboom pleitte meer dan vier jaar geleden al voor humane amnestie, waarmee ze toen doelde op amnestie voor mensen zonder papieren. “Dat was een eerder links thema, waarvoor we mensen die eerder rechts georiënteerd zijn konden overtuigen,” zei Jan de Volder van San Egidio.

“Nu gaat het over amnestie met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog, wat een eerder rechts thema is, waarvoor we iemand van de linkerzijde hebben overtuigd.”

Steve Stevaert maakte duidelijk dat amnestie voor hem altijd erg moeilijk heeft gelegen, al was het maar vanwege persoonlijke redenen. Zijn grootvader werd tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoord en nog steeds is niet duidelijk wie daarvoor verantwoordelijk was.

“Maar nu dit voorstel komt van Hilde Kieboom, weet ik dat het uit onverdachte hoek komt. Zij dient geen enkele politieke agenda. Bovendien is het een barones en dat zijn toch mensen die in de omgeving van de koning zitten. Als die omgeving voor amnestie kan pleiten, bewijst dat dat de wereld aan het veranderen is. Daarom vind ik dat we dit voorstel een kans moeten geven en steun ik het ook.”

Ook Kieboom maakte duidelijk dat in een veranderende wereld, waar mensen van verschillende overtuigingen nader tot elkaar komen – vrijmetselaar Stevaert die spreekt bij geëngageerde katholieken is daarvan het voorbeeld – ook oude wonden kunnen worden geheeld.

Di Rupo heeft volgens Kieboom een historische kans om oude demonen te verdrijven, een stelling waarin ze nu door een voormalig socialistische leider gevolgd wordt.

take down
the paywall
steun ons nu!