Thaise regering draait roodhemden de duimschroeven aan
Verslag, Nieuws, Thailand -

Thaise regering draait roodhemden de duimschroeven aan

Met een noodwet als steun, draait de Thaise regering van premier Abhisit Vejjajiva de protestbeweging van de oppositie de duimschroeven aan.

maandag 28 juni 2010 23:49
Spread the love

Morgen (maandag) begint het machtige Departement voor Bijzonder Onderzoek (DSI) met de ondervraging van 83 individuen en bedrijven die genoemd zijn als mogelijke financiers van de protesten van de zogenoemde ‘roodhemden’. De demonstranten, die tot 19 mei twee maanden lang iconische plaatsen in Bangkok bezetten, kregen die naam vanwege de rode protestkleuren die ze droegen.

De noodwet is noodzakelijk om de geldstromen in relatie tot de roodhemden in kaart te kunnen brengen, zegt Tharit Pengdit, directeur generaal van het DSI. Hij wil de voormalige premier Thaksin Shinawatra, voormalige ministers, gepensioneerde hoge militairen, politieagenten en leiders van de roodhemden aanklagen.

Thaksin, die in 2006 werd afgezet en nu in ballingschap leeft om een veroordeling wegens corruptie te ontlopen, fungeerde als de politieke peetvader van het Verenigde Front voor Democratie tegen Dictatuur (UDD), de beweging van roodhemden die tienduizenden aanhangers trok en het doel had de regering-Abhisit ten val te brengen en verkiezingen af te dwingen.

Gevechten

Gewelddadige botsingen tussen zwaarbewapende Thaise troepen, die de opdracht hadden de straten schoon te vegen, en de gewapende tak van de UDD leidden in april en mei tot 88 doden, waarvan 80 burgers. Zo’n 1800 mensen raakten gewond.

De noodwet werd begin april aangenomen om de roodhemden in Bangkok en aangrenzende provincies aan te pakken. Enkele weken later werd de wet uitgebreid naar plattelandsprovincies in het noordoosten van Thailand, waar de UDD veel steun heeft.

“We willen dat de situatie normaliseert. Daarvoor zijn beveiligingsmaatregelen nodig”, zegt Panitan Wattanayagorn, woordvoerder van de overheid, over de het instellen van de noodwet. “We onderzoeken waar het geld vandaan is gekomen om illegale activiteiten te financieren, het mediagebruik om confrontaties te veroorzaken en het gebruik van wapens.”

De noodwet, die drie maanden duurt, geeft de regering de gelegenheid om een propagandaoorlog te voeren tegen dissidenten en er zeker van te zijn dat de versie van regering-Abhisit aandacht krijgt in de media.

Persvrijheid

Wat de financiering betreft, verklaarde de overheid aanvankelijk dat er een lijst van 170 namen was. De mensen op deze lijst zouden miljoenen euro’s financiële steun aan de roodhemden hebben gegeven. Het aantal namen op de lijst werd uiteindelijk teruggebracht tot 83. De dagbladen publiceerden maar al te graag de financiële details, wat mogelijk werd gemaakt omdat de noodwet boven andere wetten staat.

Om te benadrukken dat de roodhemden op geweld uit waren, zijn 39 van de UDD-arrestanten beschuldigd van terroristische activiteiten.

De media van de roodhemden, opgebouwd rond een netwerk van televisiestations, radiozenders, magazines en websites, slaagden er niet in weerwoord te bieden aan de staatspropaganda. Veel van deze media zijn gemuilkorfd door de noodwet, terwijl andere toegeven dat ze gedwongen zijn te zwijgen, omdat medewerkers anders het risico lopen gearresteerd te worden.

“De noodwet is dramatisch voor de persvrijheid”, zegt Pitch Pongsawat, politicoloog aan de Chulalongkorn Universiteit in Bangkok. “De wet helpt mee een beeld te creëren van een gewelddadige protestbeweging.”

Critici zeggen dat de regering-Abhisit, die nu achttien maanden in het zadel zit, bewijst wat de demonstranten al die tijd beweren – namelijk dat het een door het leger gesteunde regering is die bang is voor democratische verkiezingen.

Marwaan Macan-Markar | IPS

take down
the paywall
steun ons nu!