Bedrijven moeten ethischer worden
Verslag, Nieuws, Wereld -

Bedrijven moeten ethischer worden

Grote bedrijven moeten zich aan ethische en sociale regels houden, anders lopen ze het risico politiek uitgesloten te worden. Dat was de boodschap van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon tijdens een tweedaagse bijeenkomst met 1200 leiders uit het bedrijfsleven.

maandag 28 juni 2010 23:51
Spread the love

Tijdens de bijeenkomst, die vrijdag werd afgesloten, waarschuwde de secretaris-generaal dat bedrijven niet moeten gaan voor winst op korte termijn, maar zich moeten toeleggen op maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO).

In de afgelopen twee jaar, zei hij, schrapten de VN 1300 bedrijven die er niet in slaagden aan te tonen dat ze vooruitgang hadden geboekt bij de implementatie van tien ethische principes die bedrijven geacht worden in ere te houden als ze lid worden van Global Compact van de VN.

“Het mag dan gaan om een vrijwillig initiatief, maar dat betekent niet dat we onze tanden niet kunnen laten zien”, zei hij. De tien waarden en principes van de VN hebben betrekking op mensenrechten, arbeidsbepalingen, milieustandaarden en anticorruptiemaatregelen.

Financiële crisis

Bij Global Compact zijn meer dan 8000 bedrijven aangesloten. Ban Ki-moon zei dat het doel voor 2020 is om dan 20.000 deelnemers te hebben.

George Kell, directeur van Global Compact Office, erkent dat maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog op de zakelijke agenda’s staat. Tegelijkertijd slagen veel bedrijven er niet in om belangrijke stappen te zetten op het gebied van mensenrechten en anticorruptie.

Uit een wereldwijd onderzoek van Global Compact blijkt dat wel vooruitgang wordt geboekt op andere terreinen. “De financiële crisis en de economische recessie lijken weinig invloed te hebben op pogingen om verantwoordelijke gedrag van ondernemingen te stimuleren. Wereldwijde problemen zoals corruptie en mensenrechten blijven echter onderbelicht”, zegt Kell.

Aan het onderzoek deden 1044 bedrijven in 97 landen mee. Een meerderheid van de bedrijven rapporteerde implementatie van beleid op het gebied van arbeidsomstandigheden en milieu, maar slechts 31 procent had dat ook gedaan op het gebied van mensenrechten en 32 procent op het gebied van corruptie.

Thalif Deen | IPS

take down
the paywall
steun ons nu!