Afbeelding uit het (nep)onderzoek van Symantec over KMO's

 

Verslag, Nieuws, België, De Standaard, Neponderzoek, Symantec -

Antivirusfabrikant haalt dit jaar voor twaalfde keer De Standaard met neponderzoek

Woestijnvis is lang niet de enige die de media bestookt met neponderzoeken. Veel marketing- en PR-afdelingen van grote bedrijven doen dat immers systematisch. Vandaag konden we er alweer eentje lezen dat zonder probleem de kranten haalde. Antivirusfabrikant Symantec drong zo voor de twaalfde keer dit jaar de nieuwspagina's van De Standaard binnen met een neponderzoek.

maandag 28 juni 2010 19:26
Spread the love

“Kmo’s zien informatiebeveiliging als grootste IT-prioriteit” is de titel van een bericht op www.standaard.be.  Het is een overname van een bericht van het persagentschap Belga, dat op zijn beurt weer knip- en plakwerk was van een persbericht van Symantec. Symantec, de grootse antivirussoftware producent ter wereld, beweert onderzoek te hebben gedaan bij kmo’s en daaruit zou blijken dat voor die kmo’s de bescherming van gegevens momenteel de hoogste IT-prioriteit is.

Symantec bevroeg daarvoor naar eigen zeggen wereldwijd meer dan 2000  leidinggevende en IT-managers in 28 landen. Dat klinkt spectaculair en betrouwbaar tot we gaan kijken wat dat wil zeggen voor België. In België legden ze hun vragen voor aan … 10 mensen uit de kmo-sector. Toch zouden die 10 interviews voldoende zijn om duidelijke trends aan te geven in het Belgische kmo-landschap, aldus De Standaard en een resem andere nieuwssites.

“De gemiddelde kmo’er in België beschikt over een oplossing voor beveiliging en back-up. Wel stellen we vast dat nogal wat kmo’s in het verleden genoegen namen met goedkopere oplossingen of zelfs freeware om hun infrastructuur te beveiligen. Vandaag zien kmo’s de noodzaak in van solide oplossingen die waterdichte beveiliging bieden en meegroeien met de veranderde behoeften van de klant”, zegt Jan Simon, Kmo Business Development Manager BeLux bij Symantec.

De Kmo Business Development Manager BeLux bij Symantec had deze uitspraak ook kunnen doen zonder onderzoek, want 10 mensen bevragen is gewoon helemaal niet representatief.

Dat Symantec zich op die manier in  de media probeert te wringen, is begrijpelijk. Dat Belga en daardoor heel wat nieuwssites (en de volgende dag ook kranten) het onderzoek brengen als een geloofwaardig “internationaal onderzoek” is gewoon een schande.

Bovendien blijkt uit andere onderzoeken en testen dat je je computerpark ook perfect kan beveiligen met gratis software, gaande van Linux tot gratis antivirussoftware voor Windows. De gratis antivirussoftware AVIRA scoorde bijvoorbeeld in een test van Test-Aankoop amper één punt slechter dan de dure software van Symantec.

Maar eens checken en dubbelchecken is voor Belga natuurlijk te veel gevraagd. Het stomme is misschien nog dat Belga zich daar niet eens voor laat betalen door Symantec en co.

Het is dit jaar al de twaalfde keer dat Symantec op die manier op www.standaard.be sukkelde, niet in een advertentie maar in een nieuwsbericht. Het is maar dat u het weet.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!