De Congolese volksschilder Moke-fils ontwierp de affiche voor de Gentse feesten 2010

 

Cultuur, België, Gent, GentseFeesten, Gentse Feesten Debatten, Trefpunt, Gent -

Voorstelling Gentse Feestenprogramma bij vzw Trefpunt

vzw Trefpunt, met voorman Guido De Leeuw, is nog steeds het kloppende hart van de Gentse Feesten. Voor de 41ste keer zullen ze een veelheid aan activiteiten organiseren, bij Sint-Jacobs en op tal van andere locaties. Vrijdagmiddag werd het programma voor deze editie voorgesteld. DeWereldMorgen was erbij en begon reeds te watertanden.

zaterdag 26 juni 2010 12:55
Spread the love

50 jaar Congo op zijn Gents

De Congolese volksschilder Moke-fils ontwierp de affiche voor de editie. Het is een kleurrijke voorstelling van de Gentse Feesten rond Sint-Jacobs.

Dat een Congolees kunstenaar werd gevraagd, is uiteraard geen toeval. Congo viert dit jaar 50 jaar onafhankelijkheid. Mixed2010, een project van Trefpunt, Africalia en tse-tse-art gallery, schenkt alle aandacht aan Congo via onder andere theatervoorstellingen, een boek, concerten en een tentoonstelling. Zo brengt Chris Thys het theaterstuk ‘Onze Missie’, over Vlaamse missiezusters in Congo. Chokri Ben Chikha brengt in ‘Heldendood voor de Beschaving’ een hedendaagse kijk op het verhaal van de Belgische ‘helden’ Lippens en De Bruyne die sneuvelden in de campagne van Leopold II tegen ‘de slavenhandel’.

Bij Sint-Jacobs

Het podium bij Sint-Jacobs, het aloude hart van de Feesten, is ook nu weer the place to be.

De eerste avond wordt al vlammend ingezet met Oevertuur Fanfaar waarbij De Propere Fanfare (een initiatief van Bij De Vieze Gasten) versterking krijgen van een imposant aantal fanfares uit binnen- en buitenland. Walter De Buck, overbekend van het Gentse volkslied ‘t Vliegerke, opent de Gentse Feesten bij Sint-Jacobs om 20 uur.

Zondag kan u genieten van toppers als Drs. P en Willem Vermandere. Het rijtje is schier eindeloos.

Op 25 juli stelt Trefpunt in samenwerking met Oxfam de solidariteit expliciet centraal op ‘One Day for Another World’. Vanaf 16 uur kunt u daar genieten van toppers als de enige echte KetnetBand en The Scene.

In ‘t Gents

De Gentse Feesten mogen dan wel overspoeld worden door feestvierders uit alle mogelijke contreien, toch blijven de Feesten een op en top Gents gebeuren. Om dat in de verf te zetten, vind elke avond om 21 uur op het podium van Sint-Jacobs de Gentse Zangstonde plaats.

De allerkleinsten kunnen aloude Gentse volksliedjes aanleren bij ‘Zing mee me Pierke’.

‘Test eu Gents’ is er dan weer voor die Gentenaars die nog wat oefening kunnen gebruiken in de rijke en kleurrijke Gentse woordenschat.

Maatschappelijke debatten

In zaal Minnemeers wordt er tijdens de Gentse Feesten plaats gemaakt voor de ijzersterke debatten, gemodereerd door Eric Goeman.

Dirk Barrez, die het programma van de debatten mocht komen toelichten, stelde de kwaliteiten van deze debatten voor aan de hand van de formats van de debatten zoals die meestal in de media worden gevoerd. Debatten die over weinig gaan, waar persoonlijkheden en uiterlijkheden belangrijker zijn dan inhoud, waar mensen het in geen tijd moeten zien ‘uit te leggen’, waar niet de juiste vragen worden gesteld, en waar het antwoord meestal een oneliner is die dan nog naast de kwestie is. ‘Tijdens de Gentse Feesten mag het wel gaan over de openbare bank, over populisme, over de toekomst van de landbouw wereldwijd, over gelijkheid en ongelijkheid. Het mag gaan over de grote maatschappelijke vraagstukken. Er mag gezocht worden naar oplossingen en er mag gedebatteerd worden over de manieren waarop we daar gaan geraken.’

Barrez vatte het concept als volgt samen ‘debatten van vier uur en niemand loopt buiten’. Er is ruimte voor utopie, niet in de betekenis van onhaalbaar, maar in de betekenis van echt haalbare streefbeelden, zoals de utopieën van een achturendag of het algemeen stemrecht wel degelijk werkelijkheid zijn geworden’.

Op verkenning in Gent

Tijdens de Gentse Feesten kunt u de stad niet alleen al feestende verkennen maar ook via de geleide thematische wandelingen van Trefpunt en Democratie2000. Aan het programma van interculturele wandelingen is er dit jaar een wandeling rond armoede toegevoegd. ‘Van Paupers tot Poorters, van Bedelaars tot Burgers’ gaat op zoek naar de monumenten (en de fundamenten) van onze sociale grondrechten.

Nog zo veel meer

Op de nieuwe website Trefpunt.be vindt u het volledige programma. Het Jeugdcircusfestival, de Jonge Wolven, een theatervoorstelling als ‘A la française’, een hulde aan Johan Anthierens en het theatergebeuren ‘de Involutie Theorie’ zijn beslist even grote aanraders.

DeWereldMorgen.be zal tijdens de Gentse Feesten elke dag uitgebreid verslag uitbrengen, zodat u niets hoeft te missen.

take down
the paywall
steun ons nu!