(Foto: stopdetentioncentres)

 

Verslag, Nieuws, België, Vluchtelingen, Steenokkerzeel, Gesloten opvangcentrum, Migratiebeleid, Dossier:vluchtelingen -

Mensenrechtenactivisten blokkeren bouw nieuw vluchtelingencentrum

BRUSSEL -- Een vijftigtal actievoerders uit verschillende Europese landen blokkeert sinds vijf uur vrijdagmorgen het bouwterrein van het geplande gesloten centrum in Steenokkerzeel, nabij Brussel. De actievoerders willen met de actie het repressief migratiebeleid van België aanklagen. Onze fotograaf is al sinds de start van de actie ter plaatse, een reportage volgt later op de dag.

vrijdag 25 juni 2010 11:29
Spread the love

De actievoerders ketenden zich vast aan de ingang en op het bouwterrein zelf met lock-ons, metalen buizen waarin ze hun armen vastmaakten. Een betonblok van 500 kg, waaraan de activisten zich hebben vastgeketend, verhindert elke doorgang van vrachtwagens en auto’s. De actievoerders willen met de actie de werkzaamheden met een dag vertragen. Ze protesteren hiermee tegen het Europese migratiebeleid en het opsluiten en repatriëren van mensen zonder papieren.
 
België telt momenteel zes gesloten centra. Mannen, vrouwen en kinderen, zonder een geldige verblijfsvergunning worden er opgesloten. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens tikte België al meermaals op de vingers voor de uitwassen van zijn migratiebeleid (o.m. voor de levensomstandigheden in gesloten centra en de collectieve uitwijzing van Romazigeuners). Toch blijft de Belgische staat, onder meer via de bouw van meer gesloten centra, dit beleid verderzetten, aldus de actievoerders. 

De actievoerders stellen dat de overheid vluchtelingen onnodig als misdadigers behandelt. Eén van de Belgische deelnemers aan de actie uit haar bezorgdheid over de straffeloosheid in de gesloten centra: “De centra voor mensen zonder papieren zijn ‘zones buiten de wet’, waar mensen worden opgesloten terwijl ze enkel hun miserie, oorlog of onderdrukking wilden ontvluchten. De centra zijn onmenselijk. Ze staan symbool voor ons racistisch migratiebeleid. Dat beleid stoelt op repressie van mensen zonder papieren. Het sluit hen uit van elk recht en doet hen in de marginaliteit terechtkomen.”

“Activisten uit verschillende Europese landen blokkeren het centrum. De repressie tegen migranten is een international gegeven. Europa sluit zijn grenzen, bouwt detentiecentra en zet de landen aan zijn buitengrenzen onder druk om een streng migratiebeleid te voeren. Migratie heeft altijd bestaan en zal altijd blijven bestaan. Elke poging om een migratiestop te handhaven, zal enkel leiden tot meer geweld en onmenselijkheid”, aldus één van de deelnemers.

take down
the paywall
steun ons nu!