Btw-nultarief voor kranten: nog meer miljoenen belastinggeld voor mediaconcerns
Verslag, Nieuws, België -

Btw-nultarief voor kranten: nog meer miljoenen belastinggeld voor mediaconcerns

Kranten en weekbladen genieten in België van het btw-nultarief. Dat kost de overheid elk jaar meer dan 30 miljoen euro. Mediaconcerns genieten ook mee van de investeringssteun.

vrijdag 25 juni 2010 14:35
Spread the love


doc

Goed nieuws: er is één vorm van steun die zeer nauwgezet gerapporteerd wordt. Elk jaar publiceert het ministerie van Financiën het overzicht van de fiscale uitgaven. De meest recente cijfers slaan op het jaar 2007. Daarin zien we dat het btw-nultarief waar kranten en weekbladen van genieten de overheid elk jaar meer dan 30 miljoen euro kost. Door de tanende krantenverkoop wordt die kost voor de overheid wel elk jaar lager. In 2005 bedroeg die fiscale uitgave 37,6 miljoen euro. In 2007 was dat nog 33,43 miljoen euro.

Krantenuitgevers houden niet van het woord steun. Het btw-nultarief is nochtans wel degelijk een belangrijke steunmaatregel. Andere sectoren hebben minder moeite om een btw-verlaging te erkennen als een belangrijke vorm van steun. Toen de tijdelijke btw-verlaging naar 6 procent in de bouwsector werd verlengd, juichte werkgeversorganisatie Unizo dat toe als een “maatregel om de noodlijdende sector in crisistijd te ondersteunen”.

6 procent btw maait kranten weg

Niet al onze buurlanden hebben een btw-nultarief voor kranten. In Frankrijk is het tarief 2,1 procent. In Duitsland is dat zelfs 7 procent. In Nederland 6 procent en in Luxemburg 3 procent. Alleen Groot-Brittannië kent (net als de Scandinavische landen) ook een nultarief. PricewaterhouseCoopers onderzocht ooit wat het gevolg zou zijn voor het Britse krantenlandschap als de btw verhoogd wordt tot 6 procent. De meeste regionale kranten zouden gewoon van de kaart worden geveegd en de nationale kranten zouden hun verkoop met tien procent zien dalen.

De Europese Commissie lijkt nochtans van plan om de tarieven te harmoniseren binnen Europa. Ook de Belgische kranten zouden dan geconfronteerd worden met een tarief van 6 procent. Kunnen de Belgische kranten een daling van hun verkoop met 10 procent aan?

NMBS: bedrag onbekend

Ook via de NMBS komt er overheidsgeld terecht bij de krantengroepen. Voor het vervoer van dagbladen en tijdschriften zijn er lagere spoortarieven. Journalisten hebben ook recht op een  nettreinkaart waardoor ze altijd gratis met de trein kunnen reizen. Even navragen bij de minister van Overheidsbedrijven hoeveel geld er zo bij de mediagroepen terechtkomt.  

“De compensatie die de NMBS krijgt, zit vervat in de globale exploitatiedotatie. Er is daarvoor geen specifiek bedrag voorzien”, klinkt het op het kabinet van de minister van Overheidsbedrijven. De kost van de gratis abonnementen voor journalisten kunnen we zelf uitrekenen. Er zijn 5490 erkende journalisten in België en een nettreinkaart kost 2721 euro per jaar. Kostprijs voor de overheid: een kleine 15 miljoen euro. Tel daar ook nog het gratis abonnement op De Lijn en Tec bij: een kleine 2 miljoen euro.

Aan dat lijstje worden vaak ook nog de Belgacom-gunsttarieven voor abonnementen aan redacties toegevoegd. Toen Belgacom één abonnement had (voor een telefoonaansluiting) was dat nog interessant, maar ondertussen zijn er zoveel verschillende formules dat de gunsttarieven voor redacties er niet langer uitspringen.

4,9 miljoen euro subsidie voor Van Thillo’s nieuwe drukkerij

Net als alle andere bedrijven kunnen mediaconcerns ook rekenen op overheidssteun als ze investeringen doen. Tot eind 2002 viel de expansiesteun aan de opiniepers onder een speciale richtlijn. De VUM (nu Corelio) kreeg in 2000 375 miljoen Belgische frank voor de aankoop van drie rotatiepersen. Enkele maanden later schrapte de VUM 226 banen.

De Persgroep kreeg in datzelfde jaar 118 miljoen Belgische frank expansiesteun van de Vlaamse regering voor de investering in een vierde offset rotatiepers. Als De Persgroep zes jaar later een nieuwe drukkerij uit de grond stampt in Lokeren, ligt er alweer 4,9 miljoen euro klaar van de Vlaamse overheid, deze keer in de vorm van ecologiesteun.

Deze Rolls-Royce onder de drukpersen (dixit Van Thillo) die het veelgeprezen berlinerformaat van De Morgen en Het Laatste Nieuws drukt, kwam er dus dankzij een pak belastinggeld.

 


Dit dossier kwam tot stand met de steun van het Fonds Pascal Decroos:

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!