De aanwezige arbeiders zagen zich verplicht hun werkzaamheden stil te leggen en verlieten na enige tijd te voet de werf. De activisten willen deze blokkade de hele dag volhouden om zo hun protest tegen het migratiebeleid van Fort Europa in de verf te zetten onder de slogan: "Geen grenzen, geen naties!".

Ze pleiten voor de afschaffing van gesloten centra, de regularisering van alle mensen zonder papieren en vrijheid van vestiging en verkeer voor alle migranten. "Migratie heeft altijd al bestaan en zal altijd bestaan. Elke poging om een migratiestop te handhaven zal enkel leiden tot meer geweld en onmenselijkheid.", vertelt een van de deelnemers.

De politie is (de eerste uren) beperkt aanwezig en laat begaan. Journalisten worden echter zoveel mogelijk op afstand gehouden en hun naam wordt genoteerd. Burgers mogen de straat niet in (behalve de werknemers van het bestaande opvangcentrum dat zich in het begin van de straat bevindt). De politie dient zo de overheid door de impact van deze actie rond mensenrechten zoveel mogelijk te minimaliseren. De Belgische staat kwam dan ook reeds meermaals negatief in de pers omdat het door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens op de vingers werd getikt over haar migratiebeleid: oa. voor de levensomstandigheden in de centra, collectieve uitwijzingen van Roma zigeuners en het opsluiten van minderjarigen.

Verslag, Nieuws, België, Actie, Mensenrechten, Vluchtelingen, Steenokkerzeel, Activisten, Bouwwerf, Gesloten opvangcentrum, Immigratie, Fort europa, Dossier:vluchtelingen -

Bouwterrein opvangcentrum Steenokkerzeel tris geblokkeerd

vrijdag 25 juni 2010 12:51
Spread the love

Een vijftigtal mensenrechtenactivisten uit diverse Europese landen blokkeert sinds 5 uur vrijdagmorgen het bouwterrein van het geplande gesloten opvangcentrum Steenokkerzeel tris.

Een aantal actievoerders heeft zich vastgeketend met lock-ons, zowel aan de ingang als op het bouwterrein zelf. Anderen bevinden zich op het dak van het centrum in aanbouw dat zich vlak naast een landingsbaan van de nationale luchthaven bevindt.

take down
the paywall
steun ons nu!