Opvang van asielzoekers vergt 5 minuten politieke moed (foto: Joël van Houdt)

 

Verslag, Nieuws, Samenleving, België, Fedasil, Asielzoekers, Vluchtelingen, Kerkwerk Multicultureel Samenleven, Atlas, Bob Pleysir, Hilde Geraets, Tom Naegels, Dossier:vluchtelingen -

“Probleem opvang asielzoekers vergt 5 minuten politieke moed”

Dinsdagavond 22 juni vond in het Antwerpse onthaalcentrum Atlas een debat over migratie plaats. Bob Pleysir van Fedasil en het Klein Kasteeltje voerde een interessant gesprek met Hilde Geraets van Kerkwerk Multicultureel Samenleven en met schrijver Tom Naegels. Ter sprake kwamen o.a. het terugkeerbeleid, de crisis in de asielopvang en de morele paniekhouding van veel autochtonen.

donderdag 24 juni 2010 15:45
Spread the love

Enkele tientallen mensen, waaronder heel wat mensen van Fedasil (het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers) en Kerkwerk, woonden dit panelgesprek bij. Een overzicht van een aantal opmerkelijke uitspraken.

Individuele coaching voor terugkeer

Er zijn sinds oktober 2009 ongeveer 3.000 asielzoekers teruggestuurd naar hun land van herkomst, zegt Hilde Geraets. Een heel aantal onder hen keren niet terug. Omdat de overheid niet vertelt wat er met de uitgeprocedeerde asielzoekers moet gebeuren, stelt Geraets voor om iedere asielzoeker één individuele coach te geven.

Bob Pleysir, gewezen directeur van Fedasil en het Klein Kasteeltje, heeft zijn twijfels bij het voorstel van de individuele coaches. Pleysir: “Vaak moet je nee zeggen tegen een asielaanvraag. Daar komt bij dat veel asielzoekers heel veel individuele verhalen hebben. Vaak in verschillende versies. Wat moet de coach dan doen met welk verhaal?”

“Een coach weet meer als hij zijn cliënt goed kent”, aldus Geraets. “Ik ben niet het naïeve kippetje. Als je nee moet zeggen, dan doe je dat op een menselijke manier.”

Crisis in asielzoekersopvang

Het is algemeen bekend dat er een paar duizend plaatsen bij gemaakt moeten worden om asielzoekers op te vangen. Volgens Bob Pleysir kan de knoop eenvoudig worden doorgehakt: “Om het opvangprobleem op te lossen, is er slechts vijf minuten politieke moed nodig.”

“Om daarna drie maanden keihard te werken. De overheid moet een paar duizend plaatsen bij maken. Er moet één minister voor migratie komen. Er moet ook één visie zijn. We zouden zelfs mensen uit oorlogsgebieden als Darfur, Irak en Afghanistan naar hier kunnen halen. Om hen hier een goede toekomst te geven.”

Morele paniek

Joël De Ceulaer, wetenschapsjournalist bij Knack en moderator van dit gesprek, had een interessante vraag: “Als we over 100 jaar terugblikken naar dit gebeuren, dan zien we veel morele paniek bij veel mensen. ‘Er zijn te veel asielzoekers’. Zien wij dan achteraf een onnodige morele paniekhouding?”

Tom Naegels, columnist bij De Standaard, beaamt dit: “Morele paniek is de basishouding van de mens. Gaat onze grondhouding tegenover migranten positief veranderen? De tijd zal het ons wel leren.”

Dit panelgesprek ‘Waar ligt de grens?’ past in het kader van de aangrijpende fototentoonstelling ‘Entering Europe’ die momenteel loopt in Atlas.

take down
the paywall
steun ons nu!