Laatste festival op Mechelseplein
Antwerpen, Stampmedia, Antwerpen, Festival, Edwin van muyle, El créme glace quès, Jacko bond, Mechelse plein, Mechelseplein festival, Team william, Vzw sint-joris -

Laatste festival op Mechelseplein

De tiende editie van het festival op het Mechelse Plein in Antwerpen op 25 en 26 juni zal de laatste zijn. De financiële last werd te zwaar voor de organisatoren.

donderdag 24 juni 2010 14:55
Spread the love

Op 25 en 26 juni wordt het Mechelse Plein weer omgetoverd tot stadsfestival. De organisatie zwoegde de laatste maanden hard om van deze laatste editie een onvergetelijk evenement te maken.

Edwin Van Muyle, voorzitter van St-Joris vzw, blikt tevreden terug op het buurtfeest dat almaar groter werd. Het begon destijds als een afscheidsfeest toen Studio Herman Teirlinck door reorganisaties verdween. Al snel werd duidelijk dat er meer potentieel in het buurtfeest zat. “Vanuit de geest van Studio Herman Teirlinck wilden we opkomend talent aanmoedigen en hen een podium bieden”, vertelt Van Muyle.

Gratis

“Het festival was steeds gratis en wij wilden dat zo houden”, zegt Van Muyle trots. “Het was nooit onze bedoeling er een groot commercieel festival van te maken. Dat we er nu een punt achter zetten, ligt vooral aan de financiële kant van het organiseren. Het is een heuse rompslomp om alles in orde te krijgen. Drie jaar geleden duurde het festival een week, maar dat konden we financieel niet dragen. Andere jaren kwamen we niet in de problemen.”

Het festival heeft nog steeds de karaktertrekken van een buurtfeest. “De medewerkers zijn allemaal familie, vrienden, kennissen of buren. Vrijwilligers zoals die op andere commerciële festivals achter de tap staan, vind je hier niet.”

Definitief einde?

Misschien neemt iemand binnen St-Joris vzw de fakkel over, maar dat is nog lang niet zeker. De reden voor de stopzetting ligt zeker niet bij de samenwerking met het stadsbestuur, zoals dat onlangs nog met Bar Mondial het geval was. “We hebben steeds zeer goed kunnen samenwerken met het stadsbestuur, de brandweer en andere instanties”, benadrukt Van Muyle. “Misschien organiseren we iets kleins in de winter. Dat valt nog af te wachten.”

De ligging van het Mechelse Plein, naast een rust- en ziekenhuis, laat geen late feesten toe. Op dat gebied heeft het festival echter nooit voor echte problemen gezorgd. In tien jaar tijd zijn er slechts enkele pv’s opgesteld. Op Facebook is er een pagina die er voor pleit om het feest langer te laten duren, maar dat zal waarschijnlijk niet mogelijk zijn. Het festival zal zowel op 25 als op 26 juni vermoedelijk om 1 uur ’s nachts eindigen.

Programma

De laatste editie wordt op vrijdag 25 juni om acht uur muzikaal ingezet door Don Tomassino. Vervolgens is het de beurt aan Jacko Bond. Op zaterdag 26 juni bijt Team William de spits af om halfacht, waarna El Créme Glace Quès het feestgedruis verder zet. Acteur Axel Daeseleire, zelf nog een oud-student van Studio Herman Teirlinck, kruipt achter de draaitafels en zal het Mechelsepleinfestival afsluiten met een knaller van formaat.

© 2010 – StampMedia – Tom Laurent

take down
the paywall
steun ons nu!