Kwetsbare staten steeds kwetsbaarder
Verslag, Nieuws, Wereld, FSI, Failed States Index -

Kwetsbare staten steeds kwetsbaarder

Enkele van de meest kwetsbare staten ter wereld worden steeds kwetsbaarder. Dat blijkt uit de jaarlijkse Failed States Index (FSI), die gisteren werd gepubliceerd door Foreign Policy Magazine en het onafhankelijke Fund for Peace (FFP).

dinsdag 22 juni 2010 11:36
Spread the love

Uit de nieuwe index, gebaseerd op gegevens uit 2009, blijkt dat vijftien landen – acht meer dan in 2005 – meer dan 100 punten scoren van de maximaal mogelijke 120 punten die aangeven dat een staat volledig is ingestort. In 2005 werd de FSI voor het eerst gepubliceerd.

Tien van die landen liggen in Afrika ten zuiden van de Sahara. De andere landen zijn Afghanistan, Irak, Pakistan, Haïti en Jemen.
 
“Het cluster landen bovenaan de lijst groeit en hoewel ze ongeveer dezelfde score halen, wordt de situatie meer precair”, zei voorzitter Pauline Baker van het Fund for Peace bij de presentatie van de index. Dat jaar in jaar uit dezelfde landen bovenaan de lijst staan, laat volgens haar zien dat het gaat om een “chronisch probleem dat zichzelf in stand lijkt te houden.”

Zwakste staat

In de laatste index komt Somalië voor het derde jaar op rij als zwakste staat uit de bus. Daarna volgen buurland Tsjaad en Soedan, dat mogelijk uiteen zal vallen als gevolg van een referendum dat voor begin volgend jaar gepland staat.

Zimbabwe, dat vorig jaar op de tweede plaats stond maar in februari 2009 een coalitieregering vormde, staat nu op de vierde plaats, gevolgd door de Democratische Republiek Congo (DRC).
 
De andere Afrikaanse landen in de top vijftien zijn de Centraal-Afrikaanse Republiek (8) en Guinea (9), Ivoorkust (12), Kenia (13) en het dichtstbevolkte land op het continent, Nigeria (14).

Al Qaeda

Drie landen waar de Verenigde Staten in de afgelopen tien jaar grote investeringen deden om de stabiliteit te bevorderen, staan in de top tien van zwakke staten. Afghanistan en Irak, waar de VS tienduizenden militairen hebben ingezet en waar honderden miljarden dollars aan economische en militaire steun naartoe gingen om de regering te versterken, staan op respectievelijk de zesde en zevende plaats.
 
Pakistan, waar in de afgelopen jaren 11 miljard dollar Amerikaans geld naartoe ging, vooral voor militaire doeleinden, staat op de tiende plaats.

Sinds de aanslagen van Al Qaeda op 11 september  op het World Trade Center in New York en het Pentagon, staat de problematiek van zwakke staten hoog op de Amerikaanse buitenlandse agenda. Internationale terroristen of criminele groepen kunnen namelijk het gemakkelijkst hun gang gaan in landen waar basisdiensten ontbreken en regeringen niet in staat zijn hun grondgebied en de grenzen goed te controleren.

take down
the paywall
steun ons nu!