Logo van de Braziliaanse nationale voetbalploeg (CBF)

 

Verslag, Nieuws, Brazilië, WK voetbal -

WK 2014 kan financiële strop worden voor Brazilië

Brazilië ligt achter op schema bij de werken voor het wereldkampioenschap voetbal 2014, en dat dreigt de prijzen op te drijven en de aanbestedingen minder doorzichtig te maken. Het land zou wel eens de fouten kunnen herhalen die het maakte bij de organisatie van de Pan-Amerikaanse Spelen in 2007. Die kostten bijna drie keer meer dan wat aanvankelijk begroot was, waarschuwen critici.

maandag 21 juni 2010 10:08

“Door de achterstand dreigen de aanbestedingsprocedures te verwateren, net als dat bij Pan-Amerikaanse Spelen het geval was”, zegt Silvio Torres, een volksvertegenwoordiger van de oppositiepartij PSDB en voorzitter van de parlementscommissie die de financiering van het WK in 2014 in de gaten moet houden. In 2003 bedroeg de begroting van de Pan-Amerikaanse Spelen nog 386 miljoen real (176 miljoen euro), maar uiteindelijke kostte het evenement volgens recente krantenberichten ongeveer een miljard real (457 miljoen euro).

Minder controle

Volgens Torres heeft de tijdsdruk de regering weer doen beslissen “de eisen in de aanbestedingsprocedures te versoepelen”. Minder strenge controles “zullen het moeilijk maken in te schatten hoeveel de wereldbeker gaat kosten”.

Brazilië weet sinds 30 oktober 2007 dat het de volgende wereldbeker voetbal mag organiseren. Meer dan de helft van de projecten om nieuwe stadions te bouwen of bestaande voetbaltempels te vernieuwen, heeft vertraging opgelopen. Ook de nodige modernisering van luchthavens en andere infrastructuurwerken in de twaalf toernooisteden, lopen niet vlot. Het organiserend comité heeft zich ertoe verplicht alle stadions tegen 31 december 2012 klaar te hebben.

“De regering buigt zich pas sinds januari van dit jaar ten volle over de zaak”, zegt Torres. Volgens hem injecteren de beleidsmakers nu fors geld in de werken om de deadlines toch te halen. Eind mei maakte de regering vijf miljard real (2,3 miljard euro) vrij voor de werken aan de luchthavens van de toernooisteden. De Nationale Bank voor Economische en Sociale Ontwikkeling opende een kredietlijn van 4,8 miljard real (2,2 miljard euro) voor de verbetering van de stadions.

Private investeerders

Een probleem is dat de organisatoren op private investeerders rekenden. Maar die zijn onzeker door de financiële crisis en door de vraag of de grotere stadions na de wereldbeker wel rendabel zullen blijken.

Marcelo Damato, de uitgever van de Braziliaanse sportkrant Lance!, schat dat de wereldbeker de Braziliaanse overheid tussen de 10 en 25 miljard real (4,6 en 11,4 miljard euro) zal kosten. Het toernooi zal Brazilië ook extra inkomsten opleveren, maar Damato vindt het belangrijk uit te maken of “de prijs die het land betaalt correct is, en of de werken die gedaan worden overeenkomen met de prioriteiten die het land zich stelt.”

Het ministerie van Sport en het organiserend comité weigeren voorlopig elke commentaar. Hun topmensen zijn in Zuid-Afrika, bij het wereldkampioenschap dat daar nu wordt gehouden.

Leonel Plügel | IPS

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!