Verslag, Nieuws, Economie, België, ACV, VBO, Tijdskrediet -

Tijdskrediet oudere werknemers is helemaal geen ‘misbruik’

Volgens werkgeversorganisatie VBO wordt de verstrengde toegang tot het brugpensioen grotendeels tenietgedaan door het tijdskrediet. De krant De Morgen gooide dat bericht op de voorpagina, maar maakte er een boeltje van.

maandag 21 juni 2010 17:35
Spread the love

Volgens Pieter Timmermans, directeur-generaal van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) biedt het tijdskrediet een ‘ontsnappingspiste’ voor de verstrenging van het brugpensioen die er kwam door het Generatiepact.

“Je moet niet zeggen ‘we pakken het brugpensioen aan’ en dan voor vijftigplussers van tijdskrediet een bijna-recht maken. Dan doe je weliswaar de voordeur dicht, maar zet je de achterdeur wagenwijd open. Temeer daar het een erg aantrekkelijk stelsel is: door de Vlaamse premie behouden mensen vaak 90 of 95 procent van hun loon”, aldus Timmermans in De Morgen.

Timmermans stelt voor om werknemers die tijdskrediet opnemen, te straffen door voor hen de voorwaarden voor brugpensioen te verstrengen. In De Morgen zegt Timmermans ook dat het tijdskrediet er kwam om een stukje onthaasting te bieden aan jonge mensen “die met kleine kinderen en bouwplannen in de weer waren”.

Landingsbanen

Timmermans zegt nogal wat vreemde dingen. Het tijdskrediet is nooit alleen voor ouders van jonge kinderen bedoeld geweest. Er bestaat zelfs een specifieke regeling voor 50-plussers. De 50-plussers die zo genieten van halftijds of vier vijfde tijdskrediet krijgen bovendien zelfs een verhoogde uitkering. Er werd een term uitgevonden voor die formule: de landingsbaan.

Voor werknemers in de Vlaamse non-profit die kiezen voor een landingsbaan is er een extra aanmoedingspremie. De landingsbanen kwamen er juist om oudere werknemers langer aan het werk te houden. In de zorgsector kwamen er om dezelfde redenen ook extra verlofdagen voor oudere werknemers.

In het Generatiepact uit 2005 (waarmee de regering de werkelijke pensioenleeftijd wou doen opschuiven en dat op applaus kon rekenen van het VBO) staat in het hoofdstuk Langer werken aanmoedigen: “Werknemers ouder dan 55 moeten een makkelijke toegang hebben tot tijdskrediet”.

De titel in De Morgen “Werkgevers lanceren aanval op misbruik van tijdskrediet” is dan ook totaal verkeerd. Dat oudere werknemers kiezen voor tijdskrediet is geen misbruik, maar iets wat door de overheid bewust wordt gestimuleerd.

Reacties

De vakbonden reageren geprikkeld op de uitlatingen van Pieter Timmermans van het VBO. “Willen de werkgevers gebruik maken van het politieke vacuüm en de regeringsonderhandelaars oproepen om een antisociaal beleid te voeren”, vraagt Marc Leemans, nationaal secretaris van het ACV zich af. Leemans voegt er nog een waarschuwing aan toe: “Werkgevers die denken dat ze met deze herhaalde uitvallen een goede sfeer kunnen creëren voor het najaarsoverleg voor een nieuw interprofessioneel akkoord zullen snel met hun uitspraken worden geconfronteerd. Dit klinkt misschien dreigend maar dit is wel heel eerlijk.”

“Het VBO stelt met dergelijke uitspraken het bestaande stelsel in vraag en riskeert hiermee het sociaal klimaat te verzuren”, reageert de liberale vakbond ACLVB.

take down
the paywall
steun ons nu!