Olievervuiling in de Golf van Mexico

 

Nieuws, Economie, Milieu, BP, Golf van Mexico, Olieramp -

Olieramp zal regio één miljoen permanente jobs kosten

De oliecatastrofe in de Golf van Mexico zal leiden tot een permanent verlies van één miljoen jobs in de regio. Dat zegt David Kotok, een econoom bij investeringsadviseur Cumberland Advisors. Kotok is een graaggeziene gast op de Amerikaanse nieuwszender CNBC. Hij schrijft ook regelmatig columns voor The New York Times, The Wall Street Journal en Barron's.

maandag 21 juni 2010 14:15
Spread the love

Het moratorium op nieuwe olieboringen, dat mag worden verwacht vanwege Obama’s politieke agenda, zal 200.000 hoogwaardige arbeidsplaatsen kosten voor mensen die actief zijn in de olieboringen en de dienstensector.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft naar aanleiding van de olieramp in de Golf van Mexico beslist nieuwe boorvergunningen voor offshore-olie op een aantal plaatsen in de VS op te schorten.

Elke job in die sector heeft een vermenigvuldigingseffect van 4,7.

De volgende jaren zal dus in totaal één miljoen jobs verdwijnen. Vijf getroffen staten hebben al de status van ‘staat in recessie’ aangevraagd; Alaska kan snel de zesde staat op die lijst worden, schrijft Kotok in zijn reeks ‘Oil Slickonomics’ over de BP-ramp.

Kotok heeft ook bedenkingen bij het noodfonds van 20 miljard dollar dat BP beschikbaar heeft gemaakt: “Die som is onvoldoende om de rechtszaken die BP en zijn partners te wachten staan te betalen.”

“Verder zijn deze partijen onderling al in dispuut over wie wat wanneer gaat betalen en hoeveel. Voor elk in de oceaan gelekt vat wacht hen een boete van 4.300 dollar, dus die 20 miljard zal amper volstaan om enkel die schade te betalen.”

“UIt onze berekeningen blijkt dat de volledige afhandeling van de rechtszaken, de reiniging van stranden en van de zee in de vijf betrokken staten ongeveer 100 miljard dollar zal kosten.

Bronnen: David Kotok, een econoom bij investeringsadviseur Cumberland Advisors ; Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!