(foto Vlaams ABVV)

 

Verslag, Nieuws, Economie, België, Caroline Copers, VDAB, Vlaams ABVV, Philippe Muyters, Tijdskrediet -

Vakbonden bezorgd over besparingen bij VDAB

De drie vakbonden ACV, ABVV en ACLVB trokken vrijdagochtend naar het Martelarenplein in Brussel voor de start van de Vlaamse ministerraad. Er ligt een plan op tafel om te snijden in de Vlaamse aanmoedigingspremies voor tijdskrediet en loopbaanonderbreking en dat zint de vakbonden niet. Caroline Copers, algemeen secretaris van het Vlaams ABVV legt uit waarom.

vrijdag 18 juni 2010 13:06
Spread the love

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) moet besparen en denkt aan een inperking of afschaffing van de Vlaamse aanmoedingspremies voor tijdskrediet. Volgens minister van Werk Philippe Muyters gaat wel nog maar om een piste. Hij noemt de actie voorbarig.

Caroline Copers: “Er liggen inderdaad heel veel besparingspistes op tafel rond allerlei beleidsdomeinen. Maar over de aanmoedigingspremies is de ongerustheid bijzonder groot. Die maatregel raakt een pak sectoren, niet alleen de social profit of de ambtenaren. Als je daar aan sleutelt, breek je eigenlijk in in bestaande akkoorden zoals het sociaal akkoord voor de social profitsector. Akkoorden die op hun beurt vol zorgvuldig onderhandelde evenwichten zitten.”

“De minister van Werk en Begroting Philippe Muyters bewijst graag lippendienst aan werkbaar werk  en het langer aan de slag houden van oudere werknemers. Maar in de praktijk bouwt hij alles af wat oudere werknemers helpt om het langer vol te houden.”

Waarom zijn die aanmoedingspremies zo belangrijk?

“Van de 30.000 premies in 2009 ging het in 97 procent van de gevallen om zorgverlof. Dat blijkt dus te beantwoorden aan een reële behoefte van mensen die hun job en hun gezin proberen te combineren. Een jaar geleden pleitte minister Muyters trouwens nog voor een uitbreiding van het systeem.”

Een afschaffing van die premies zou volgens de vakbonden ook extra kosten met zich meebrengen.

“Als je mensen de kans geeft om voor hun kinderen of zieke ouders of partner te zorgen, moet je dat als overheid zelf minder doen. Kijk ook naar de social profit: daar gaat één op vijf van de premies naar landingsbanen. Dat zijn 50-plussers die het wat rustiger aan doen, maar daardoor wel aan de slag blijven in de social profitsector waar er een groot gebrek is aan werknemers. Een afschaffing van dat systeem is een regelrechte oorlogsverklaring aan de sector.”

Volgens Karel Van Eetvelt van werkgeversorganisatie Unizo kiezen de vakbonden voor de hangmat.

“Dat is zo’n typische Unizo-uitspraak. Unizo moet eens ophouden om het tijdskrediet te herleiden tot de werknemer die daarmee een jaar op wereldreis gaat. In 99 procent van de gevallen gaat het om mensen die dat echt nodig hebben om werk en privé te kunnen combineren. Dat heeft niks met een hangmat te maken. Trouwens als mensen vier vijfde werken, moeten ze vaak toch een voltijdse job doen, maar dan in minder dagen. Werkgevers nemen niet voor één vijfde een vervanger aan.”

Als er niet gesnoeid wordt in de aanmoedigingspremies, zal er misschien geraakt moeten worden aan de stimuli voor tewerkstelling?

“Er moet bespaard worden. Dat weten wij ook wel. We zullen alle scenario’s grondig bekijken. De Vlaamse regering keurt regelmatig strategische en opleidingssteun goed voor bedrijven zonder enig overleg. Dat gaat nochtans om miljoenen euro. We zouden graag wat evenwicht zien in de manier waarop de besparingsinspanningen verdeeld worden.”

Is dat een voorproefje van wat er de komende maanden en jaren nog te gebeuren staat op vlak van besparingen?

“Er komen nog wel wat dossiers op ons af die op de vloer voor onrust zullen zorgen. De Vlaamse regering heeft een zeer ambitieus besparingsplan, maar je ziet nu al welke impact dat begint te hebben. Er moet een duidelijker evenwicht zijn tussen wat men nog altijd aan bedrijven uitgeeft en wat de werknemers moeten ophoesten.”

take down
the paywall
steun ons nu!