Alternatieve designschool ontwerpt kar voor volkstuintjes
Milieu, Milieukar, Volkstuintjes, Archeworks, Alternatieve designschool -

Alternatieve designschool ontwerpt kar voor volkstuintjes

Elk jaar worden in volkstuintjes tonnen groenten geproduceerd. Met wat goede wil kunnen die groenten ook goedkoop verspreid worden in kansarme buurten. Studenten van Archeworks in Chicago ontwierpen een kar om die groenten tot bij de mensen te brengen.

vrijdag 18 juni 2010 11:27
Spread the love

Archeworks is een alternatieve designschool in Chicago. De studenten werken er in multidisciplinaire teams, samen met partners uit de non-profitsector, om oplossingen te vinden voor sociale en ecologische problemen.

Het nieuwe project van Archeworks speelt in op de groeiende belangstelling voor stadslandbouw. Als onderdeel van hun project gingen de studenten van Archework als vrijwilliger aan de slag bij boerenmarkten, volksstuinen en kookworksshops.

De school heeft nu een kar ontworpen die zowel voedsel wil verspreiden als het gemeenschapsleven in kansarme buurten bevorderen. Het project heet Mobile Food Collective (MFC). De kar kan zaden en tuingereedschap, groenten en fruit vervpere,. Ze kan ook dienst doen als een ‘toog’ waarop kookdemonstraties worden gegeven.

De kar wordt komende herfst voorgesteld op de Biënnale van Venetië in het paviljoen van de VS. De MFC is het meest recente project waarin de school samenwerkt met buurtcomité’s om design te ontwikkelen dat bruikbaar is voor lokale initiatieven.

“We zoeken hoe infrastructuur gebruikt kan worden om publieke architectuur te creëren,” zegt Martin Felsen, directeur van Archeworks. Felsen is er van overtuigd dat gebieden waar veel grond ter beschikking is, zoals Chicago-Zuid, opportuniteiten bieden om lokale voedselketens op poten te zetten. “Er is ook veel belangstelling in het kader van groene jobs en nieuwe economieën in kansarme gebieden,” zei Felsen.

take down
the paywall
steun ons nu!