Temperaturen mei 2010 volgens www.noaanews.noaa.gov

 

Verslag, Nieuws, Milieu, Klimaat -

De temperatuur stijgt: eerste 5 maanden 2010 warmste ooit

De eerste helft van dit jaar is de warmste sinds het begin van de metingen in 1880. Dat blijkt uit gegevens van de Amerikaanse meteorologische dienst NOAA.

donderdag 17 juni 2010 12:58
Spread the love

Zowel de maand mei, de periode van maart tot mei als de hele eerste helft van dit jaar waren gemiddeld de warmste periodes ooit sinds het begin van de metingen in 1880.

De gemiddelde temperatuur op land en zee voor de maand mei lag 0,69 graden Celsius boven het gemiddelde van de twintigste eeuw. De temperatuur op de continenten lag meer dan een graad boven dat gemiddelde, de temperatuur van de oceanen was de tweede warmste ooit na 1998 met 0,55 graden Celsius boven het gemiddelde van de vorige eeuw.

De stijgende temperaturen hebben volgens de metingen ook gevolgen voor het ijs op de polen. Dat besloeg gemiddeld 13,1 miljoen vierkante kilometer tijdens de maand mei. Dat is 3,7 procent minder dan het gemiddelde tussen 1979 en 2000.

Neerslag

De hogere temperaturen hebben ook gevolgen voor de neerslag. West-Europa was bijzonder droog tijdens de lente. In Groot-Brittannië bijvoorbeeld was het de droogste lente sinds 1984.

De hele noordelijke hemisfeer was ook minder door sneeuw bedekt. Met amper 4,3 miljoen besneeuwde kilometers is een nieuw dieptepunt bereikt sinds de start van de metingen.

Joren Gettemans | IPS

take down
the paywall
steun ons nu!