Nieuws, Samenleving, België, Sociale woonwijk, Brussels Gewest, Le Floréal, Watermaal-Bosvoorde -

Tuinwijk Le Floréal bouwt 43 sociale woningen

De tuinwijk Le Floréal in Watermaal-Bosvoorde bouwt 43 sociale woningen. Dat is nodig, want er staan in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 30.000 mensen op de wachtlijst voor een dergelijke woning. Toch sleept het project al tien jaar aan. Volgens Daniel Remacle, zaakvoerder van de coöperatieve huisvestingsmaatschappij Le Floréal komt dat omdat ze geen huurders aan de deur wil zetten.

woensdag 16 juni 2010 16:55
Spread the love

“In het woonblok aan de Aartshertogensquare zullen 67 appartementen omgebouwd worden tot 43 sociale woningen”, zegt Remacle.

“We begonnen reeds met de herverkavelingswerken. Om aan de normen te voldoen, moet elke woning immers uitgerust worden met een badkamer en centrale verwarming. Tijdens de bouw van het woonblok was dit niet voorzien. Acht appartementen zullen worden uitgerust met twee slaapkamers. De rest van de woningen krijgt er één of drie, omdat daar de meeste vraag naar is.” 

Tien jaar leegstand is misverstand

“Het is een misverstand dat het woonblok al tien jaar leegstaat”, zegt Remacle. “Tot twee jaar geleden woonden er nog huurders. Dat komt omdat we niemand aan de deur willen zetten zonder dat we deze mensen een andere woning kunnen aanbieden.”

“Maar weinig sociale woningen in onze tuinwijk Le Floréal zijn conform de hedendaagse normen. Daarom moesten we wachten tot er huizen vrijkwamen of tot de huizen waren aangepast. En dat neemt veel tijd in beslag.” 

Het maximum was niet voldoende

Maar volgens Remacle is er al werk gemaakt van de herinrichting van ingang twee en drie van het woonblok.

“In deze delen van het woonblok hebben we alle oorspronkelijke muren neergehaald en de muren voor de toekomstige appartementen opgebouwd. Het klopt dus niet dat er niets gebeurt.”

“Het probleem is echter dat we het niet halen met louter en alleen onze eigen technische dienst. Zij is ook verantwoordelijk voor het onderhoud van de hele tuinwijk. We hebben het maximum geprobeerd, maar dat was niet voldoende. Daarom hebben we beslist dat er meer financiering nodig is voordat we het project opnieuw kunnen lanceren.” 

Nederland geeft het goede voorbeeld

“In Nederland bestaan er huursubsidies voor renovatieprojecten”, zegt Jos Vandenbreeden, directeur van het Sint-Lukasarchief, een onderzoekscentrum naar stedenbouwkundig erfgoed en beleid.

“Met een huursubsidie kunnen de oorspronkelijke bewoners tijdelijk elders gaan huren en na de renovatie kunnen ze terugkeren naar hun gerenoveerde woonst.”

“De Kiefhoek in Rotterdam-Zuid is het mooiste voorbeeld van goed beheer. Na de renovatieprojecten was er meer comfort, maar ook de authenticiteit van de tuinwijk bleef bewaard.” 

Geen garantie op behoud architecturale waarde

“Sinds 2001 is Le Floréal beschermd als onroerend erfgoed van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest”, zegt Vandenbreeden.

“Daarom is het gewest verplicht om de renovatiekosten te financieren. Maar die bescherming is niet altijd een garantie op goed behoud en beheer. De coöperaties moesten hun bouwplannen en de inrichting van de woningen aanpassen aan de noden en veiligheidsnormen van deze tijd.”

“Dat komt bijvoorbeeld door de normering van thermische isolatie die het uitzicht van de huizen aantast. Of door de verplichting om dubbele beglazing te voorzien waardoor de houten dwarslatjes in de ramen worden vervangen door plastic.”

Precies om al die redenen en omdat de eigen onderhoudsdiensten het renovatiewerk niet aankunnen, is er veel leegstand in Le Floréal. 

take down
the paywall
steun ons nu!