Mexico: Folteringen routine in strijd tegen drugshandel
Verslag, Nieuws, Wereld, Mexico, Drugs -

Mexico: Folteringen routine in strijd tegen drugshandel

Mexicaanse soldaten en agenten folteren geregeld arrestanten die verdacht worden van drugshandel. Dat zeggen Mexicaanse mensenrechtenorganisaties. Onder de meest recente slachtoffers bevinden zich ook 25 agenten.

woensdag 16 juni 2010 19:16
Spread the love

De Mexicaanse Commissie voor de Verdediging van de Mensenrechten (CMDPDH), een niet-gouvernementele organisatie, heeft bewijzen over de foltering van minstens 25 agenten en één burger in de deelstaat Tabasco. De slachtoffers werden in 2009 en dit jaar gearresteerd omdat ze betrokken zouden zijn bij de drugshandel.

Dagelijkse kost

Volgens de CMDPDH werden de gedetineerden afgetroefd of kregen ze plasticzakken over het hoofd en stroomstoten in hun genitaliën en andere lichaamdelen. De folteraars pasten ook een vorm van foltering toe waarbij grote hoeveelheden water in de mond van slachtoffers worden gegoten.

“Het is dagelijkse kost, er wordt systematisch gefolterd”, zegt Lucía Chávez, een advocate van de CMDPDH. “Er is een duidelijk patroon: de soldaten en agenten van de federale politie arriveren, ze pakken mensen op en daarna beginnen ze de arrestanten te folteren om bekentenissen af te dwingen.”

In het totaal heeft de CMDPDH gegevens over 73 arrestanten die willekeurig werden aangehouden en daarna gefolterd.

VN

Een gespecialiseerd VN-comité had de Mexicaanse regering al in mei vorig jaar op de vingers getikt voor de foltering van gevangenen. De daders worden bijna nooit gestraft, klinkt het. De Mexicaanse regering zegt dat ze een actieplan heeft uitgewerkt en uitvoert om gevolg te geven aan de eisen van de VN.

Mexico heeft wetten die folteren verbieden. Maar de maatregelen die dat verbod moeten afdwingen, moeten volgens de VN versterkt worden. Mexico kan ook best zuiniger worden met preventieve aanhoudingen. Nu kunnen verdachten er tachtig dagen worden vastgehouden zonder voor de rechter te worden gebracht. Mexicaanse mensenrechtenorganisaties vinden dat dit de deur openzet voor misbruik.

Veel van de misbruiken houden verband met de strijd tegen de drugshandel. President Felipe Calderón zet voor die operaties sinds december 2006 ook op grote schaal militairen in. Die nemen ook agenten van plaatselijke politiediensten op de korrel. Drugshandelaars blijken die agenten massaal voor zich te laten werken.

Sinds eind 2006 zijn in Mexico al meer dan 22.000 mensen omgekomen in de strijd tegen de drugshandel. Vorige week vrijdag (11 juni) stierven meer dan honderd mensen in uiteenlopende regio’s van het land. Volgens president Calderon is de harde aanpak nodig om te verhinderen dat misdadigers “een groot deel van het land onder controle krijgen”. Tegenstanders vinden dat de regering de teugels helemaal verloren heeft. De frequente folteringen zouden dat bewijzen.

Emilio Godoy | IPS

take down
the paywall
steun ons nu!