Mensenhandel wijdverspreid, ook in VS
Reportage, Nieuws, Wereld, Mensenrechten, Mensenhandel -

Mensenhandel wijdverspreid, ook in VS

Al tien jaar lang publiceert het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een jaarlijks rapport over de inspanningen van regeringen tegen mensenhandel. Dit jaar worden ook de VS zelf daarin voor het eerst onder de loep genomen.

dinsdag 15 juni 2010 22:53
Spread the love

De VS scoorden hoog in de eigen rangschikking dankzij de inspanningen van het land om misbruiken en mensenhandel tegen te gaan, maar het rapport gaf ook toe dat het land zelf een grote rol speelt in de mensenhandel.

“Ik was erg blij te zien dat het rapport ook de VS zelf voor het eerst een score geeft”, zegt Brad Myles van het Polaris Project, een organisatie die met slachtoffers van mensenhandel werkt. “Het is een moedige beslissing om de VS te noemen als bron-, doel- en transitland.”

Evenwichtig rapport

Het tiende jaarrapport kreeg veel bijval van deskundigen omdat de rangschikking minder politiek gekleurd is dan vorige edities. Daar zouden landen beter of slechter gescoord hebben naarmate ze het eens of minder eens waren met het beleid van de VS.

“De huidige regering lijkt de rangschikking gedepolitiseerd te hebben”, zegt Kevin Bales van de ngo Free the Slaves. Hij wijst onder meer op het voorbeeld van Saoedi-Arabië, dat in dit rapport in de slechtste categorie terechtkomt. “Ik denk dat dat een belangrijk statement is dat het rapport niet gaat over wie betaalt of wie onze olie levert, maar over mensenhandel.”

Het rapport verdeelt de landen in drie categorieën. De eerste categorie bestaat uit landen die zich volledig houden aan de minimumstandaarden van de Trafficking Victims Protections Act uit 2000. De tweede uit landen die dat niet doen, maar ernstige inspanningen leveren, en de derde uit landen die dat niet doen.

De landen kijken aan tegen mogelijke sancties. Het gaat onder meer om Cuba, de DRC Congo, de Dominicaanse Republiek, Eritrea, Iran, Koeweit, Myanmar, Noord-Korea, Saoedi-Arabië , Soedan en Zimbabwe.

Het rapport kan ook op bijval rekenen omdat het meerdere vormen van mensenhandel erkent. Kay Buck, directeur van de Coalition to Abolish Slavery and Trafficking, is naar eigen zeggen “tevreden met de nadruk op gedwongen arbeid in het rapport.” Maar, zegt ze, dat mag de aandacht niet wegnemen van andere vormen van slavernij, zoals die bij sekswerkers.

Lange weg

Zowel het rapport als de ngo’s benadrukken dat er nog bijzonder veel werk aan de winkel is in de strijd tegen de mensenhandel. Wereldwijd zijn er naar schatting 12,3 miljoen kinderen en volwassenen slachtoffer van moderne slavernij in gedwongen arbeid en prostitutie. Toch waren er maar iets meer dan vierduizend succesvolle vervolgingen van mensenhandelaars in 2009.

Een ander probleem is de opvang van de slachtoffers. Vooral bij sekswerkers is dat een probleem, omdat veel landen de slachtoffers, die illegaal in het land zijn, deporteren of opsluiten in opvangcentra die veel weg hebben van gevangenissen. Slachtoffers zullen daardoor niet snel zelf naar de politie stappen. Bovendien vrezen slachtoffers represailles voor hun familie thuis.

Toch is er vooruitgang. Wereldwijd hebben 116 landen wetgeving aangenomen die alle vormen van mensenhandel verbiedt. Vorig jaar werden meer slachtoffers geïdentificeerd dan in de jaren daarvoor, en er werden meer mensenhandelaars veroordeeld dan ooit tevoren.

Matthew O. Berger | IPS

take down
the paywall
steun ons nu!