Zij verdwijnen uit de nationale politiek
Verslag, Nieuws, Politiek, België -

Zij verdwijnen uit de nationale politiek

De verkiezingen maken nogal wat slachtoffers onder het politiek personeel. Bekende namen als Etienne Schouppe, Hugo Vandenberghe en uittredend VLD-fractieleidster Hilde Vautmans raakten niet verkozen.

maandag 14 juni 2010 09:46
Spread the love

CD&V lijdt een historische nederlaag en ziet daardoor een aantal bekende koppen zonder politiek mandaat vallen. Senatoren Etienne Schouppe, Hugo Vandenberghe, Pol Van den Driessche en Els Schelfhout mogen op zoek naar een andere zinvolle job. Tenzij ze opgevist worden als minister of als gecoöpteerd senator. Michel (ik boycot de verkiezingen, maar ben toch kandidaat) Doomst raakte ook niet verkozen, maar komt als opvolger misschien toch nog in het parlement als Steven Vanackere opnieuw minister wordt.

In het parlement verliezen Mia De Schamphelaere, gezondheidszorgspecialist Luc Goutry en opkomend talent Katrien Partyka hun zetel.

Bij Open VLD valt het verdwijnen van Hilde Vautmans op. Open VLD wist in Limburg maar één zetel te versieren en die ging naar lijsttrekker Patrick Dewael. Uittredend fractieleidster Vautmans raakte daardoor niet verkozen. Ook ontslagnemend regeringscommissaris Guido De Padt haalde niet genoeg stemmen op de senaatslijst.

Groen! rouwt om het verdwijnen van de kamerzetel van Tinne Van der Straeten. Zij was de energiespecialiste van de partij en legde in het parlement Electrabel het vuur aan de schenen. Geert Lambert (oud-voorzitter van Spirit) slaagde er niet in zijn senaatszetel te behouden.

SP.A verliest één zetel. Daar is het opvallend dat Opel-vakbondsman Rudy Kennes niet verkozen raakt vanop de vierde plaats op de Antwerpse lijst.

take down
the paywall
steun ons nu!