Verslag, Nieuws, Wereld, Milieu -

Ledlamp wil miljarden mensen licht brengen

Een kleine ledlamp met zonnepannelen wil de milieuvriendelijke oplossing zijn voor mensen die het zonder stroom moeten stellen. Overdag laadt ze zich buiten op met de zon, om 's avonds die energie weer af te geven in de vorm van licht.

maandag 14 juni 2010 09:37
Spread the love

Wereldwijd moeten 1,6 miljard mensen het zonder stroom stellen. ‘s Nachts gebruiken ze lampen op basis van fossiele brandstoffen zoals kerosine. Die zijn gevaarlijk, duur en vervuilend. Ze kosten tot 5 procent van het familiebudget aan brandstof en zijn een bron van kankerverwekkende gassen uit.

Bovendien zijn ze schadelijk voor het klimaat: de uitstoot van de lampen wereldwijd is vergelijkbaar met die van 30 miljoen wagens.

Reden genoeg om een alternatief voor te stellen, denkt fabrikant Nokero. Het bedrijf stelt een peertje voor dat voorzien is van vijf leds en vier zonnepanelen. De N100 “Zonnelamp” wordt overdag buiten gehangen om op te laden. Na een volledige laadbeurt geeft het vier uur licht, na één dag twee uur. Het peertje is ongeveer even groot als een doorsnee gloeilamp en kost amper 10 dollar.

Joren Gettemans | IPS

take down
the paywall
steun ons nu!