Katholieke kerk houdt conferentie op Cuba
Verslag, Nieuws, Wereld, Cuba -

Katholieke kerk houdt conferentie op Cuba

De katholieke kerk houdt vanaf woensdag een vierdaagse conferentie op Cuba. Die vindt plaats in een meer ontspannen sfeer tussen de Cubaanse kerk en de regering van Raúl Castro.

maandag 14 juni 2010 18:45
Spread the love

“Deze conferentie vindt plaats op een moment dat relatie tussen de kerk en de staat verbeterd is”, zegt socioloog Aurelio Alonso, die ook deelneemt aan de conferentie. Alonso verwacht dat de toon soms kritisch zal zijn. “Maar dat zal in het voordeel zijn van het land, want het moet naar een grotere openheid evolueren.”

Door de bemiddeling van de katholieke kerk is het gevangenisregime van dertien politieke gevangenen de afgelopen weken versoepeld. Twaalf werden naar gevangenissen dichter bij huis overgebracht. De verlamde dissident Ariel Sigler Amaya (46) werd zaterdag op borgtocht vrijgelaten.

De dertien maken deel uit van de groep van 75 dissidenten die in 2003 zware gevangenisstraffen kregen op beschuldiging van samenzwering met de Verenigde Staten om de regering te destabiliseren. 52 zitten nog in de cel.

Nog meer gebaren

“We blijven hopen dat er nog meer gebaren komen, al weten we niet wanneer”, zegt Orlando Márquez, woordvoerder van de katholieke kerk op Cuba. Hij zegt dat zulke processen niet altijd lineair en in hetzelfde tempo verlopen. “We hopen dat wat in gang is gezet, wordt voortgezet. Er is niets wat er op wijst dat het proces tot stilstand of tot een eind is gekomen.”

Dat de relatie tussen kerk en regering verbeterd is, was ook al duidelijk geworden na het lange gesprek dat president Castro, kardinaal Jaime Ortega, aartsbisschop van Havana, en Dionisio García Ibáñez, voorzitter van de Cubaanse bisschoppenconferentie, op 19 mei met elkaar hadden. De kerkleiders drukten toen hun bezorgdheid uit over de situatie van de politieke gevangenen op Cuba.

Volgens de Cubaanse Commissie voor Mensenrechten en Nationale Verzoening, die geleid wordt door dissident activist Elizardo Sánchez, zitten nog tweehonderd mensen om politieke redenen achter de tralies op het eiland. Volgens de regering zijn alle dissidenten huurlingen van de Amerikaanse regering.

Verenigde Staten

Op de conferentie komen ook niet-religieuze thema’s aan bod zoals economie, migratie en de relatie met de Cubanen in het buitenland, met experts op die domeinen. De kerk als instituut staat niet los van sociale thema’s, zegt Orlando Márquez.

Opvallend is dat aan de conferentie drie Cubaanse intellectuelen deelnemen die in de Verenigde Staten wonen, onder wie Carmelo Mesa Lago, emeritus hoogleraar economie aan de Universiteit van Pittsburgh.

Een andere opvallende gast is aartsbisschop Dominique Mamberti, de minister van Buitenlandse Zaken van het Vaticaan. Op zijn bezoek aan Cuba zal hij ook een gesprek hebben met de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodríguez, en mogelijk ook met president Castro. Het gaat om het tweede bezoek van een kopstuk uit het Vaticaan sinds Raúl Castro twee jaar geleden officieel president werd.

Het bezoek van Mamberti komt er na een uitnodiging van de katholieke kerk in Cuba en de Cubaanse regering om deel te nemen aan de viering van de 75e verjaardag van de relaties tussen Cuba en de Heilige Stoel.

Patricia Grogg | IPS

take down
the paywall
steun ons nu!