Etnisch geweld in Kirgizië
Verslag, Nieuws, Europa, Kirgizië -

Etnisch geweld in Kirgizië

De interimregering in Kirgizië heeft de ordediensten bevel gegeven met scherp te schieten om het etnische geweld in het zuiden van het land te stoppen.

maandag 14 juni 2010 09:24
Spread the love

Het geweld, dat donderdag begon in de zuidelijke stad Osj, heeft al meer dan honderd slachtoffers geëist. Bendes etnische Kirgiezen verjagen etnische Oezbeken en steken hun woningen in brand. Duizenden Oezbeken zijn op de vlucht geslaan en proberen de grens met Oezbekistan over te steken.

Oezbekistan zegt in een verklaring “bijzonder gealarmeerd en bezorgd te zijn”. Het Oezbeekse ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt van geweld dat erop berekend is om een etnisch conflict uit te lokken.

Rusland

De huidige Kirgizische interimregering heeft het zuiden van het land nooit helemaal gecontroleerd. Aanhangers van de verdreven president Bakijev kwamen er geregeld in aanvaring met overheidstroepen.

De regering heeft toegegeven dat ze de controle in Osj is verloren. Ze droeg de ordediensten gisteren (zaterdag) op om met scherp te schieten op de bendes en vroeg Rusland om militaire hulp.

Maar de Russische president Dmitri Medvedev liet via een woordvoerder weten dat er voor maandag geen beslissing genomen wordt. Rusland wil eerst de lidstaten van De Collectieve Organisatie van het Verdrag van de Veiligheid (CSTO) consulteren, een lokale veiligheidsalliantie van voormalige Sovjetstaten.

Robin Foristier-Walker | IPS

take down
the paywall
steun ons nu!