Verkiezingen 2010: N-VA dicht bij dertig procent?
Verslag, Nieuws, België, Dossier N-VA -

Verkiezingen 2010: N-VA dicht bij dertig procent?

Op deze pagina vindt u de eerste reacties en analyses van de redactie van DeWereldMorgen.be.

zondag 13 juni 2010 16:22
Spread the love

19:22
Bart De Wever (N-VA) in zijn overwinningstoespraak: “We gaan de overwinning vieren want we schrijven geschiedenis. Maar we vieren ook in het besef dat 70 procent niet voor ons heeft gestemd. Dus vanaf nu moeten we bruggen bouwen. We moeten institutioneel en financieel orde op zaken stellen. Als Vlamingen moeten we daar allemaal voor gaan. Ik steek ook een hand uit naar de Franstaligen want niemand heeft baat bij een verdere blokkering. Vlamingen hebben gedrufd te kiezen voor verandering, we zullen hen niet teleurstellen.”

18:53
Volgens de prognoses van politicoloog Kris Deschouwer (VUB) zou N-VA 30 zetels halen en zo de grootste partij worden in het parlement. PS sleept 26 zetels in de wacht. MR is de derde grootste fractie met 17 zetels. CD&V verliest zeven zetels en valt terug op 16. SP.A zou 13 zetels halen. VLD 12. CDH 11. Ecolo heeft 8 zetels en Groen! zou blijven steken op 4 zetels. FN en PP zouden geen zetel halen.

18:11

Politicoloog Kris Deschouwer (VUB) heeft zijn langverwachte prognoses klaar. N-VA zou 29 procent halen. CD&V krijgt een dreun en tuimelt 12 procent achteruit naar 17,5 procent. Open VLD blijft steken op 14,5 procent. SP.A doet het na drie jaar oppositie niet zo goed en haalt 15 procent. Groen! zou uitkomen op 6,5 procent. LDD zal wellicht maar één zetel overhouden (4 procent). VB tenslotte gaat sterk achteruit en haalt nog 12,5 procent.

Deschouwer durft nog niet voorspellen wat dat betekent voor de zetelverdeling. “Daarvoor liggen een aantal partijen te dicht bij elkaar”, aldus Deschouwer. Om 19 uur zou er meer duidelijkheid moeten zijn.

17:46
Er worden voorlopig analyses gespuid zonder zicht op de resultaten in de grote steden. Over Gent, Sint-Niklaas, Aalst, Leuven, Antwerpen, Mechelen, Brugge is voorlopig weinig tot niets bekend.  

17:01
RTL-TVi en de ULB hielden een exitpoll. PS blijft volgens die peiling afgetekend de grootste partij met 32,4 procent. MR volgt op afstand met 22,5 procent. CDH en Ecolo zitten in elkaars buurt met respectievelijk 15,1 en 14,7 procent. Parti Populaire van advocaat Modrikamen haalt net de kiesdrempel niet met 4,8 procent.

16:45

Vreemde kronkels in de eerste analyses. De eerste voorlopige en onvolledige resultaten tonen zwaar verlies voor CD&V. Maar, zo concludeert de website van De Morgen: “CD&V houdt stand”.

16:18
De eerste resultaten lopen binnen, maar ze zijn zeer voorlopig en onvolledig: een paar straten in een paar gemeenten en steden. Conclusies zijn zeer voorbarig. Daar gaan we dus niet aan meedoen. Eén trend is wel niet te ontkennen: N-VA doet het zeer goed en zou wel eens de grootste partij van Vlaanderen kunnen worden. Maar worden de verkiezingen voor CD&V net zo catastrofaal als voor haar Nederlandse zusterpartij CDA van Balkenende? Krijgt VLD even grote klappen? Wint Groen! er enkele zetels bij in Oost-Vlaanderen en Leuven? Houdt SP.A stand? Straks weten we meer.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!