Britten maken zich zorgen over BP-pensioen
Verslag, Nieuws, Wereld, Europa, Olieramp, Pensioen, Pensioenfonds -

Britten maken zich zorgen over BP-pensioen

In Groot-Brittannië heerst zenuwachtigheid over de dalende aandelenkoers van oliegigant BP. Veel Britten hebben belegd in de aandelen, en Britse pensioenfondsen hebben er massaal in geïnvesteerd.

vrijdag 11 juni 2010 16:26
Spread the love

Het aandeel bereikte gisteren (donderdag) zijn diepste punt in dertien jaar nadat de Amerikaanse overheid ermee gedreigd had de uitbetaling van het dividend te verbieden. Op die manier zou voldoende geld in kas gehouden moeten worden om de gevolgen van de olieramp in de Golf van Mexico op te lossen.

Goedehuisvaderaandeel

Het dreigement en de koersval zorgden voor heel wat zenuwachtigheid in Groot-Brittannië, waar veel spaarders een groot deel van hun middelen in BP gestopt hebben. Naar schatting 18 miljoen Britten bezitten aandelen in BP of dragen bij aan een pensioenfonds dat geïnvesteerd heeft in de oliemaatschappij.

Het aandeel gold als erg betrouwbaar omdat het al sinds 1992 een erg regelmatig en rijkelijk dividend uitkeert.  Vorig jaar was het aandeel zelfs goed voor 13 procent van het totaal aan dividenden dat werd uitgekeerd door Britse firma’s.

Nationaal belang

De burgemeester van Londen, Boris Johnston, heeft al uitgehaald naar de harde aanpak van BP door de Amerikaanse overheid en media. “Als je rekening houdt met de enorme blootstelling van Britse pensioenfondsen aan BP dan wordt het een zaak van nationaal belang als een groot Brits bedrijf voortdurend wordt aangepakt in de pers”, zei hij.

In een poging om paniek te vermijden, liet BP gisteren (donderdag) in een persbericht weten het “over een aanzienlijke capaciteit en flexibiliteit beschikt om de kost op te vangen van de reactie op het incident, van de milieu-inspanningen en de afbetaling van schadeclaims.”

take down
the paywall
steun ons nu!