BP koopt zoekopdrachten op
Wereld, Milieu, Olie, BP, Golf van Mexico -

BP koopt zoekopdrachten op

Oliebedrijf BP koopt massaal zoektermen die op zoekmachines als Google en Bing verwijzen naar de olieramp om zijn gedeukte imago op te krikken. Intussen zouden er opnieuw boringen worden toegelaten in de Golf van Mexico.

donderdag 10 juni 2010 15:03
Spread the love

Wie in de VS ‘oil spil’ intikt, krijgt een resem ‘gesponsorde links’ die doorverwijzen naar de nieuwssite van BP met commentaar op de ramp in de Golf van Mexico. 

“We hebben zoektermen gekocht om het mensen gemakkelijker te maken om meer over ons werk in de Golf van Mexico te weten te komen en om links te bieden naar informatie over het indienen van claims, het rapporteren van olie op het strand en het aanmelden van vrijwilligers”, verklaarde een woordvoerder van BP.

Sinds het begin van de ramp plaatste BP ook advertenties in kranten om het Amerikaanse publiek te overtuigen van hun harde werk om de schade zo veel mogelijk te beperken.

Volgens de Amerikaanse media spendeerde BP tot nu toe 50 miljoen dollar voor pr-acties om het negatieve nieuws over het bedrijf te bestrijden. 

Mediadeskundigen betwijfelen echter sterk of die pr-strategie ook werkt. Op Twitter. Facebook, YouTube en enkele blogs wordt het bedrijf al behoorlijk verketterd.

70 zieken

Intussen werden in Louisiana, de zwaarst getroffen Amerikaanse staat, al meer dan zeventig mensen ziek door de olievervuiling in de Golf van Mexico. Ze klagen over een geïriteerde keel en ogen, ademhalingsproblemen, misselijkheid, pijn in de borststreek en hoofdpijn.

Vijftig van hen werkten op olieboorplatformen hielpen bij de bestrijding van de olievlek. Naar eigen zeggen werden ze ziek na blootstelling aan chemische producten die gebruikt worden om de olievlek tegen te gaan. Acht mensen moesten even naar het ziekenhuis.

Opnieuw boringen

Toch zal de Amerikaanse regering binnenkort weer olieboringen toelaten in de Golf van Mexico. Daarmee versoepelt ze het verbod van zes maanden van president Obama.

Wel legt ze strenge voorwaarden op.Zo mogen oliebronnen enkel gebruikt worden in gebieden die niet dieper gaan dan 150 meter. En onafhankelijke experts moeten eerst nagaan of de bron goed kan worden afgesloten bij problemen.

De oliemaatschappijen moeten documenten kunnen voorleggen en tests ondergaan voor ze mogen boren. Het is de bedoeling dat de maatschappijen in de toekomst niet meer kunnen besparen op materiaal. Bij werken op het gezonken BP-platform zou er immers goedkoop cement zijn gebruikt.

take down
the paywall
steun ons nu!