Olielekkage vervuilt paaigebied bedreigde blauwvintonijn
Verslag, Nieuws, Milieu, Olieramp, Deepwater Horizon -

Olielekkage vervuilt paaigebied bedreigde blauwvintonijn

De met uitsterven bedreigde blauwvintonijn krijgt een nieuwe klap te verduren: het paaigebied in de Golf van Mexico is vervuild met olie van het boorplatform Deepwater Horizon, net nu de tonijn uit de westelijke Atlantische Oceaan terugkeert om er kuit te schieten.

woensdag 9 juni 2010 19:34
Spread the love

Welk effect de olielekkage en de chemische stoffen die gebruikt zijn om de olie op te ruimen, hebben op de westelijke blauwvintonijn is nog een open vraag. Maar voor een soort die met uitsterven bedreigd wordt, kan alles wat het leven moeilijker maakt desastreus uitpakken.

Biologisch gezien heeft de blauwvintonijn al geen geluk. De vis schiet maar een keer per jaar kuit, en alleen op bepaalde plaatsen. Pas als de vis acht tot tien jaar oud is, gebeurt dat voor de eerste keer. In die tijd groeit de vis van een ei uit tot een volwassen vis van ongeveer 227 kilo.

Een poging om de internationale handel in de bedreigde soort te verbieden, mislukte in maart tijdens de internationale CITES-conferentie over bedreigde soorten.

Chemicaliën

De Amerikaanse Pew Environment Group schat dat er in de hele westelijke Atlantische Oceaan nog maar 41.000 blauwvintonijnen zijn. “De olievervuiling gaat nog steeds door op de enige plaats waar de westelijke populatie paait”, zegt Lee Crocket, directeur visserijbeleid van Pew Environment.

“Welke gevolgen dit zal hebben, kunnen we vermoedelijk pas over een paar jaar zien, als de vis die nu geboren moet worden is uitgegroeid tot jonge vis. Als er geen of veel minder vissen worden gevonden van een bepaalde leeftijd, kan dat komen omdat de eieren en larven beschadigd zijn geraakt in die periode.”

Wetenschappers van de Tag-A-Giant Foundation werkten vijf jaar aan het volgen en ‘taggen’ van blauwvin- en geelvintonijn langs de Noord-Amerikaanse kust. Daardoor is nu bekend waar precies het paaigebied is.

De tonijn legt eieren in de bovenste vijftien meter water, die ze vervolgens meevoert met de Golfstroom naar de oceaan. Dat betekent dat de eieren, en ook jonge en volwassen vissen, worden blootgesteld aan olie en oplosmiddelen die zich in de bovenste laag van het water bevinden.  

Met name de chemicaliën die gebruikt worden om de olie op te lossen kunnen problemen veroorzaken, omdat eieren voor een belangrijk deel bestaan uit olie. Die olie zou afgebroken kunnen worden door de chemicaliën.

Matthew Berger | IPS

take down
the paywall
steun ons nu!