mediActivista

Oaxaca

Sinds de aanval van 27 april op de internationale solidariteitskaravaan, die op weg was naar het dorp San Juan Copola, gelegen in de regio Triqui (in de Mexicaanse deelstaat Oaxaca), neemt de repressie tegen de lokale bevolking er hand over hand toe.

Internationale mensenrechtenwaarnemers uit België, Italië, Duitsland en Finland namen aan die solidariteitskaravaan deel. Twee mensen zijn bij de aanval door een paramilitaire groep om het leven gekomen. Het gaat om Beatriz Alberta Cariño Trujillo, een lid van de Cactus-groep, en Jyri Antero Jaakkola, een Finse internationale waarnemer. 

Leden van de Mexicaanse mensenrechtengroepen Cactus, Vocal en Sectie 22 (lerarenvakbond) maakten deeluit van deze karavaan. De autochtone Triqui-gemeenschap van San Juan Copola is het slachtoffer van repressie veroorzaakt door het institutioneel geweld.

Vooral de straffeloosheid waarmee de paramilitaire groepen er opereren is verontrustend. De gemeenschap heeft geen toegang tot drinkbaar water, behoorlijke medische verzorging, elektriciteit en voedsel. Hun levensomstandigheden zijn ronduit erbarmelijk.

De aanval op het konvooi was een provocerende actie, uitgevoerd door de paramilitaire groep Unidad de Bienestar Social de la Región Triqui (UBISORT). Dit voorval zal door de overheid vast en zeker als argument worden gebruikt om de verdere militarisering van de Triqui-streek te rechtvaardigen. Deze regio heeft nu al zwaar te lijden onder repressie.

Door deze streek te laten controleren door paramilitaire groepen, kunnen dissidenten ongehinderd worden uitgemoord. En kunnen hun stukken grond worden verkocht of onteigend om ze ter beschikking te stellen van mijnbouwbedrijven. 

Dit alles zorgt voor ideale condities om armoede, afhankelijkheid en isolement te creëren. Om het isolement van de gemeenschap in San Juan Copola te doorbreken, wordt op dinsdag 8 juni een nieuwe humanitaire karavaan georganiseerd. In Brussel betoogden activisten tegen de straffeloosheid in Mexico.

Nieuws, België, Brussel, Actie, Mexico, Paramilitaire groepen, Straffeloosheid, Oaxaca -

Actie tegen straffeloosheid aan Mexicaanse ambassade

woensdag 9 juni 2010 16:30

BRUSSEL – Voor de Mexicaanse ambassade in Brussel voerde dinsdag in de namiddag een dertigtal mensen actie. Ze eisen dat de Mexicaanse regering de daders straft van de aanval op het internationale hulpkonvooi van 27 april in de deelstaat Oaxaca.

Vooral de straffeloosheid waarmee de paramilitaire groepen er opereren, is verontrustend. De aanval op het konvooi was een provocerende actie, uitgevoerd door de paramilitaire groep Unidad de Bienestar Social de la Región Triqui (UBISORT).

Dit voorval zal door de overheid vast en zeker als argument worden gebruikt om de verdere militarisering van de Triqui-streek te rechtvaardigen. Deze regio heeft nu al zwaar te lijden onder repressie, zeggen de actievoerders.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!