Belgavox

 

Reportage, Nieuws, België, Belgavox -

Belgisch weertje kan Belgavox niet verpesten

Het Belgavox concert begint met een stevige regenbui, maar eenmaal de zon doorbreekt loopt het plein vol. Een mix van jongeren en ouderen, alle landstalen door elkaar. En dat zowel voor als op en achter het podium. De politie telt 38.000 toeschouwers. Voor de toeschouwers is dit in de eerste plaats een feest, al blijkt het toch de boodschap van solidariteit te zijn die mobiliseert.

zondag 6 juni 2010 18:06
Spread the love

Stephan Galon is de organisatorische kracht achter het concert. Samen met een ploeg van 20 vrijwilligers werkte hij zich de afgelopen maand te pletter om dit allemaal voor elkaar te krijgen.

Stephan Galon: “Maandenlang reeds domineert het communautaire vraagstuk de politieke debatten. We vinden het met de Belgavox-ploeg nodig om opnieuw een boodschap van solidariteit en dialoog te geven. In dit land leven 1,5 miljoen mensen onder de armoedegrens, daar willen wij het over hebben.”

“Wij willen niet wegen op de uitslag van de verkiezingen, het is trouwens gek om te denken dat je dat men een concert kan. Maar we willen wel een moment creëren waarop solidariteit centraal staat.”

“We willen misschien wel de boodschap geven aan de politici dat het debat zou moeten gaan over die 1,5 miljoen armen in dit land. Om eerlijk te zijn, als het dan toch over confederalisme moet gaan, dat we het dan hebben over de Benelux – België, Nederland en Luxemburg. Dat zou pas een stap vooruit zijn. Het is mijn persoonlijke mening hoor, maar als je bijvoorbeeld ziet dat vandaag de havens van Rotterdam en Antwerpen elkaar beconcurreren…. In een confederatie met Nederland en Luxemburg zouden we toch sterker staan. Schaalvergroting in plaats van schaalverkleining dus.”

“Het verschil met de vorige editie is dat we deze keer meer jong talent aan bod laten komen. Natuurlijk zijn er ook een aantal gevestigde waarden.”

Eurovox

“Eigenlijk waren we in volle voorbereiding voor een Eurovox-concert. In het kader van het Belgische voorzitterschap willen we in het najaar een concert organiseren met artiesten uit gans Europa. Er gaan 27 Belgische artiesten meedoen die telkens een duo vormen met iemand van  een ander Europees land.”

“Maar toen kwamen daar die vervroegde verkiezingen. Dat Eurovox-concert willen we wel echt organiseren. Solidariteit ontbreekt nu volledig in dat Europese project. We willen er dan zowel een artistiek als inhoudelijk project van maken. Cultuur die zuurstof en hoop in de samenleving blaast, dat is waar het om te doen is.”

Hoog tijd om het publiek op te zoeken.

Katleen komt uit Denderleeuw en is hier samen met haar kinderen: “Ik ben hier omdat ik de boodschap van solidariteit heel belangrijk vind. Het is ook een waarde die ik aan mijn kinderen wil meegeven, vandaar dat we hier allemaal samen zijn. De regen heeft ons niet afgeschrikt. We hebben onze regenpakken en paraplu bij, we zijn dus voorbereid op het ergste.”

Marielle is Franstalig en woont in Brussel: “Ik kom om naar de artiesten te kijken. Ik vind het heel tof om hier eens al die Vlaamse groepen aan het werk te zien. Het is ook tof om ze samen met Franstaligen te zien optreden. Nog leuker is het om zoals daarnet eens de Vlaamse artiest Stef Kamil Carlens in het Frans te horen zingen. Ik vind de boodschap wel belangrijk maar ik ben hier toch vooral voor het artistieke project.”

Christina is hier samen met een aantal vriendinnen uit Vlaanderen. Zelf woont ze in Brussel: “Ik kom echt wel omdat ik solidariteit belangrijk vind. Solidariteit is toch gewoon onontbeerlijk als je wil samenleven. We hebben veel meer solidariteit nodig in deze wereld, daarom is dit initiatief echt wel zeer goed. Als Vlaamse Brusselaars beleven we dat communautair debat wellicht iets anders. Hier leven we samen en treden we alle dagen in dialoog met anderstaligen, dat kan hier niet anders, maar dat is zo tof aan Brussel.”

The Scabs deden de wolken openbreken en de zon scheen vanaf dan weer volop.

take down
the paywall
steun ons nu!