17.000 bezoekers op de Velt Ecotuindagen
Verslag, Nieuws, Milieu, Velt -

17.000 bezoekers op de Velt Ecotuindagen

Het voorbije weekend bezochten ongeveer 17.000 bezoekers de Velt Ecotuindagen. 111 Ecotuiniers stelden hun tuin open voor het grote publiek. Ze kregen een bijenhotel van Velt en hartelijke gelukwensen van Joke Schauvliege, Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur.

zondag 6 juni 2010 23:55
Spread the love

‘Iedereen moet bijdragen’

Schauvliege (CD&V) gaf zaterdag de aftrap voor de ecotuindagen in De Moester, een dagactiviteitencentrum in Sint-Denijs-Westrem. Ze sprak haar bezorgdheid uit over het feit dat in Vlaanderen de biodiversiteit blijft dalen.

‘We halen de doelstellingen niet, en met enkel overheidsmaatregelen zullen we ze nooit halen. Het is nodig dat iedereen een steentje bijdraagt in het eigen huishouden. Bijvoorbeeld door geen pesticiden meer te gebruiken in de tuin.’

Schauvliege loofde Velt voor de bijdrage die het levert op dat vlak, trok prompt een Kabouter Durf T-shirt aan en poseerde met een ‘zonder is gezonder’ tuinbordje. Velt heeft al 5.018 van die tuinbordjes kunnen verdelen dankzij een projectsubsidie van de Vlaamse overheid. Iedereen die al tuiniert zonder pesticiden of kunstmest kan gratis een ‘zonder-is-gezonder’ bordje aanvragen via www.durftuinierenzonder.be.

Overgang naar jaarlijkse campagnecyclus geslaagd

Het bezoekersaantal is ongeveer 17.000, dat is evenveel als vorig jaar. Velt-directeur Jan Vannoppen: ‘We zijn er heel tevreden mee want 2009 was een topjaar en op zondag waren er vrij veel buien. In feite is er een zeer grote vooruitgang want waar we vroeger maar om de twee jaar openstelden, is het nu jaarlijks. Dat is een hele toer voor de tuineigenaars en de vrijwilligers van de Velt-afdelingen die in de tuinen informatie geven, we zijn onze vrijwilligers dan ook heel dankbaar.’

Geïnteresseerden die er dit jaar niet bij waren, zijn volgend jaar tijdens het weekend van 4 en 5 juni 2011 welkom bij de Velt-ecotuiniers.

Hotel voor solitaire bijen

Om hen te bedanken voor hun inzet geeft Velt aan elke tuinier een ‘bijenhotel’ dat nestgelegenheid biedt aan solitaire bijen. Het is goed voor de biodiversiteit, want sommige van die op hun eentje levende bijensoorten zijn bedreigd.

take down
the paywall
steun ons nu!