Reportage, Nieuws, Nieuws, Europa, Europa, Milieu, Milieu, Betoging, Betoging, Klimaat, Klimaat, Hendrik Sanders, Hendrik Sanders -

1.500 betogers eisen klimaatgerechtigheid in Bonn

1.500 betogers eisen klimaatgerechtigheid in Bonn
zondag 6 juni 2010 17:50

Op 5 juni betoogden 1.500 mensen in het Duitse Bonn voor klimaatgerechtigheid. Hiermee willen ze de druk opvoeren op de lopende voorbereidende onderhandelingen in het kader van de VN-klimaattop, die later dit jaar zal worden georganiseerd in het Mexicaanse Cancun.

De voorbereidende gesprekken vinden van 31 mei tot 11 juni plaats in deze Duitse stad.

De gesprekken moeten leiden tot een opvolger voor het Kyoto-akkoord dat in 2012 afloopt. Daarover moet een finaal akkoord worden bereikt op de VN-top in Cancun in november.

Fiasco Kopenhagen

Na het fiasco in Kopenhagen van vorig jaar eisen de betogers dat de klimaatcrisis niet volgens een neoliberale visie wordt aangepakt. Ze kanten zich tegen de handel in uitstootrechten. 

En ze eisen dat de industrielanden, die vooral verantwoordelijk zijn voor de klimaatverandering, opdraaien voor de kosten. In Kopenhagen werd beslist dat deze landen 30 miljard dollar moeten vrijmaken tegen 2012, voor de landen die het zwaarst getroffen worden door de klimaatverandering.

De stem van het volk

Het volkerenklimaatakkoord dat in het Boliviaanse Cochabamba werd opgesteld, is volgens verschillende betogers een goede basis om de onderhandelingen in Cancun te baseren. 

Dat akkoord werd bereikt nadat de Boliviaanse president Evo Morales eind vorig jaar opriep tot een klimaatconferentie die aangestuurd werd vanuit het volk. De klimaatbeweging stelt dat, wat de aanpak van de klimaatcrisis betreft, te veel beslist wordt van bovenuit. 

take down
the paywall
steun ons nu!