Nieuws, Leger, Birma, Kindsoldaten -

Myanmar: 15-jarige weigert legerdienst en wordt vermoord

MYANMAR - Een soldaat van het Myanmarese leger schoot de 15-jarige Tin Min Naing dood en verborg zijn lichaam onder een brug. De reden? De jongen weigerde zich bij het leger aan te sluiten.

vrijdag 4 juni 2010 12:33
Spread the love

Het inzetten van minderjarigen in het leger is in Myanmar wettelijk verboden, maar het militaire regime zou een van de grootste rekruteerders van kindsoldaten zijn. Het is echter voor het eerst dat een kind gedood werd omdat het weigerde bij het leger te gaan.

De dood van Tin Min Naing werd publiek gemaakt door zijn vriend Kyaw Win Aung, die eveneens door soldaten onder bedreiging van een wapen gedwongen werd zich bij het leger aan te sluiten. Hij vertelde dat ze samen wegrenden van de soldaten, waarop die Tin Min Naing twee keer in de rug schoten en hem doorboorden met een hooivork.

“De zaak wordt onderzocht”

Het slachtoffer en zijn vriend waren op 16 mei ‘s avonds op ratten gaan jagen aan de rand van hun dorp, ten zuiden van de stad Pyontaza in de provincie Bago. Zijn vriend vertelde de ouders van Tin Min Naing dat ze de soldaten tegenkwamen aan een wachtpost die plaatselijk bekend is als de Thantadabrug.

De aanwezigen werden ook bij naam genoemd: soldaten Moe Win en San Ko Ko, en tweede luitenant Kyaw Moe Khaing, van de lichte infanterie, bataljon 586, met basis in het treinstation van Pyontaza. Moe Win wordt beschuldigd van de moord.

De lokale politie bevestigde de gebeurtenissen aan de ‘Democratic Voice of Burma’, de nieuwswebsite van de oppositie, maar weigerde details vrij te geven, buiten het feit dat de zaak wordt onderzocht. Ondertussen zou de legereenheid het onderzoek echter hebben overgenomen.

Minimumquota voor rekrutering

Het leger zou de ouders van Tin Min Naing verteld hebben dat de verantwoordelijke gestraft zal worden. Ze kregen ook 500.000 kyat (omgerekend zo’n 500 dollar op de zwarte markt) voor de begrafeniskosten, samen met de waarschuwing geen klachten meer in te dienen over de kwestie.

Advocaat Aye Myint, het hoofd van de advocatengroep Guiding Star die dossiers van kindsoldaten in Myanmar behandelt, zij dat het incident een bijproduct is van een legerbeleid waarbij soldaten rekruteringsquota moeten bereiken.

“Ik heb zulke zaken al meegemaakt, maar nog nooit een zo gruwelijk als deze”, zegt Aye Myint. “De ergste gevallen gingen tot nu toe over soldaten die verloren gelopen kinderen mee hadden genomen naar een afgelegen plek, en hen daar sloegen tot ze bij het leger wilden gaan.”

“Deze zaak is gewoon te onmenselijk. Hun salaris is gewoonweg te laag voor de soldaten om in hun behoeften te voldoen. Daarom gaan ze wanhopig op zoek naar kinderen om te rekruteren, in ruil voor eten en financiële beloningen. Dit gebruik begint meer en meer op ontvoering of diefstal te lijken.”

70.000 kinderen

Een VN-rapport dat vorige week werd uitgebracht, is een regelrechte aanval op het ‘hardnekkige’ gebruik van kindsoldaten in Myanmar. Het benoemde een aantal gewapende etnische groepen als partijen die hier mee schuldig aan zijn.

Het leger van Myanmar staat er ook om bekend kinderen als mijnenvegers te gebruiken. Ze worden gedwongen om voor patrouilles te lopen om die af te schermen van de explosies van de landmijnen. Een rapport van Human Rights Watch uit 2002 stelde dat het Myanmarese leger maar liefst 70.000 kinderen onder de 18 jaar zou kunnen tellen.

take down
the paywall
steun ons nu!