Londen krijgt ontziltingsinstallatie
Verslag, Nieuws, Europa, Milieu -

Londen krijgt ontziltingsinstallatie

Ontziltingsinstallaties, die drinkwater winnen uit zeewater, werden tot nog toe vooral gebruikt om woestijnlanden van drinkwater te zien. Maar ook in een stad als Londen lopen de watertekorten nu zo hoog op dat er een installatie in gebruik is genomen.

vrijdag 4 juni 2010 17:32
Spread the love

De ontziltingsinstallatie, die 270 miljoen pond kostte, moet vooral een back-up zijn als Londen weer eens met een watertekort kampt. De watervoorziening is al langer een probleem in de grootstad, en in tijden van droogte was een tekort niet veraf. Londen verwacht bovendien een extra 700.000 inwoners tegen 2021, waardoor de watervoorziening nog verder belast zal worden.

“De droogtes van 2005 en 2006 waren eigenlijk te riskant”, zei Martin Baggs bij de opening van de installatie. “Enkel een natte maand mei redde ons van problemen en we willen daar geen herhaling van meemaken. De droogtes drukten ons met de neus op wat we al wisten: dat er bijkomende waterbronnen nodig waren.”

Het water wordt gewoon uit de Thames opgepompt. Net als veel andere ontziltingsinstallaties koos Londen voor omgekeerde osmose als methode om er drinkbaar water van te maken. Dat is wel een erg energie-intensieve methode, die bijna twee keer zoveel stroom nodig heeft als een conventionele waterzuiveringsfabriek. Daarom zal de nodige energie gehaald worden uit de verbranding van biodiesel op basis van gebruikte keukenolie.

take down
the paywall
steun ons nu!