Gaza Freedom Flotilla-activisten terug in België

Brussel -- Vrijdagmorgen landden twee van de vier Belgische activisten die op één van de Gaza Freedom Flotilla-boten zaten op de luchthaven van Zaventem. Griet Deknopper en Inge Neefs werden opgewacht door een heus welkomstcomité van een dertigtal activisten en sympathisanten uit de vredesbeweging en veel pers.

vrijdag 4 juni 2010 18:08
Spread the love

Humanitair konvooi met een politieke boodschap

“We maakten deel uit van een humanitair hulpkonvooi met een duidelijke politieke boodschap: we kloegen de belegering en bezetting van Gaza aan,” zegt Inge. “We wisten wel dat er een reële kans was dat Israël ons zou proberen te stoppen maar niemand had verwacht dat ze zo geweldadig te keer zouden gaan.”

“Dit is een humanitaire actie, organisaties hebben in verschillende landen een massa hulpgoederen en materiaal ingezameld. Die humanitaire actie was voor iedereen het belangrijkste,” zegt Griet.

“Als de politiek niets doet dan moeten wij, burgers, iets doen om de mensen in Gaza te helpen. De blokkade van Gaza moet worden gebroken. In Gaza zitten een 1.500.000 mensen gevangen op een klein gebied. Israël controleert de grenzen, de lucht, het water. Het is een onhoudbare situatie maar de wereld reageert niet,” aldus Griet.

“Wij vaarden met de boot van de Free Gaza Mouvement en die hebben al acht keer een Flotilla georganiseerd. We zijn vier keer binnengeraakt. Het is de eerste keer dat de Flotilla op zo’n manier werd aangevallen. Het is wel spijtig dat er zoiets ergs moet gebeuren voor er weer aandacht is voor Gaza,” vindt Griet.

De aanval op de Flotilla

“De aanval kwam totaal onverwacht, midden in de nacht,” volgens Inge. “We hebben alleen het begin van de aanval gezien. Vanuit de verte zagen we lichtjes van verschillende oorlogsschepen. Ze vielen aan met kleine rubberen speedbootjes die uit het niets opdoken. We hoorden schoten en zagen helikopters boven de boot slingeren. Het was donker en we zaten midden op zee. Onverlicht vielen ze plots aan. We hebben dat gefilmd en gefotografeerd maar we konden het materiaal niet uitzenden omdat de satellietverbinding door Israël werd afgebroken,” zegt Inge. “Plots stonden er veertig gemaskerde en gewapende mannen aan boord die over iedereen heen liepen en heel brutaal en agressief handelden.”

Volgens Griet was de inval in hun boot ook brutaal maar viel het mee in vergelijking met de ander boot. “Ze hebben een aantal mensen heel hard aangepakt. Iemand van het comité van de Free Gaza-beweging werd op de grond gegooid op gebroken glas en er met haar gezicht in geduwd. Ze wisten heel goed wie de verantwoordelijken waren. Veel activisten zaten onder de blauwe plekken.”

“Israël had zich duidelijk goed voorbereid op de aanval. Ze wisten wie er allemaal op de boot zat. De kopstukken van de Turkse organisatie IHH zijn gedood met een kogel in het midden van hun voorhoofd,” aldus Griet.

In de Israëlische gevangenis

“In de Israëlische gevangenis waren ze redelijk vriendelijk maar al onze basisrechten werden ons wel ontzegd,” zegt Inge. “Veel mensen mochten niet telefoneren of hun gesprek werd afgebroken terwijl ze belden. We kregen amper contact met onze advocaat of met de ambassadeur.”

“In de gevangenis werden we gevraagd om een papier te ondertekenen waarin stond dat we hadden geprobeerd om Israël illegaal binnen te komen. Ons enige doel was om naar Palestina te gaan. Israël beschouwt Gaza dus een deel van Israël,” aldus Griet.

Activisten gebruikten toch ook geweld

Op de kritiek, die in de media verscheen, dat de activisten toch niet zo vreedzaam waren omdat ze geweld hadden gebruikt, antwoordt Inge: “De Israëli’s vielen op een gewelddadige manier aan op internationale wateren. De mensen op de boot hebben zich verdedigd met hun lichaam of met wat ze rond zich vonden.”

“Hebben ze zich niet voor de kar van Hamas laten spannen?” vroeg het journaille zich af.

Inge: “De essentie is dat men het Israëlisch-Palestijns conflict voorstelt als een conflict tussen twee gelijkwaardige partijen. Veel mensen zien niet dat het gaat om een Israëlische bezetting van Palestijns gebied. De gewelddadige reacties van Hamas zijn vaak een reactie op het terrorisme van Israël.”

Israëlische propaganda

“De Israëlische propaganda ging er bij onze mainstream-media als zoete broodjes in omdat Israël al de communicatie van de activisten afsneed en nadien ons materiaal in beslag nam,”  zegt Griet. “Toen hun oorlogsschepen in zicht waren zijn al onze satellietverbindingen uitgeschakeld, waardoor we de foto’s van de aanval niet konden doorsturen. Al ons materiaal is nadien afgenomen, net als dat van de journalisten. Al de laptops, camera’s en geheugenkaartjes zijn in beslag genomen. Waardoor Israël de kans kreeg om de media te bespelen door alleen haar beelden uit te zenden.”

Het aantal doden

Volgens Griet is er nog helemaal geen duidelijkheid over het aantal doden. Er zijn ook heel wat vermisten. “Er zou sprake zijn van 25 vermisten,” aldus Griet.

“Tijdens de deportatie hebben ze de mensen op de luchthaven geprovoceerd en vernederd. Veiligheidsmensen sloegen ons in het gezicht, ze duwden en trokken (ze wees op de blauwe plekken op haar arm, red.). Ze trapten op je voet opdat je zou reageren. Er zijn dan ook verschillende mensen gewond geraakt tijdens de deportatie,” zegt Griet.

Een Belgische Flotilla?

Of ze het opnieuw zouden doen? Ze knikken allebei ‘ja’. “We hopen volgende keer met een Belgische boot te varen. Er is nood aan hulp voor Gaza. Die blokkade kan niet blijven duren, de wereld moet reageren,” aldus Griet.

take down
the paywall
steun ons nu!