ABVV congres 2010
Verslag, Nieuws, Economie, Politiek, België, ABVV, Rudy De Leeuw, Notionele intrestaftrek, Anne Demelenne -

ABVV verklaart oorlog aan notionele interestaftrek

Tijdens een meeting op de Heizel stelde het ABVV zijn eisenbundel voor de volgende federale regering voor. Eén constante in alle toespraken: bij de socialistische vakbond zijn ze de onvoorwaardelijke overheidssteun voor bedrijven beu. “We verklaren de oorlog aan de notionele interestaftrek. Er mag alleen nog steun zijn voor echte investeringen”, zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.

vrijdag 4 juni 2010 16:03
Spread the love

Drieduizend militanten van het ABVV sloten het vierjaarlijkse congres af met een meeting in Paleis 10 op de Heizel. Vakbondsvertegenwoordigers van Opel Antwerpen, Carrefour, Cartomills, Techspace, Inbev, Audi, de social profit en de federale overheidsdienst Financiën beklommen het podium voor een toespraak.

Verschillende sprekers hekelden de “nutteloze fiscale cadeau’s”. Kris Croonenborghs, ABVV-secretaris bij Inbev: “Inbev maakt vier miljard euro winst, krijgt 70 miljoen euro via de notionele interestaftrek, via ons geld dus en gooit toch 300 werknemers op straat.” De vakbonden bij Inbev eisen een wet die paal en perk stelt aan dergelijke praktijken.

Aimé Truyens, ACOD-afgevaardigde bij Financiën, noemde de notionele interestaftrek een cadeau voor grote bedrijven. Truyens wees ook op de twee maten en twee gewichten bij Financiën. “We kregen de richtlijn om een betalingsplan op te stellen voor werknemers die hun belastingschuld niet kunnen betalen. Dat is mooi, maar voor bedrijven in moeilijkheden moeten we ook soepel zijn en mogen we de schulden gewoon kwijtschelden.”

Myriam Delmée van BBTK verdedigde de brugpensioenregeling bij Carrefour. Bij Techspace-Aero voerden ze dan weer actie voor brugpensioen op 58. Hoofddelegee Luis Casillas: “Na 18 dagen staking haalden we onze slag thuis: brugpensioen op 58 en de aanwerving van jongeren met een vast contract.”

Bezuinigen

Bij het ABVV houden ze het hart vast voor wat er na de verkiezingen op ons afkomt. Algemeen secretaris Anne Demelenne: “In Europa is bezuinigen het toverwoord. In de kiescampagne wordt daar niet veel over gezegd, maar na 13 juni zal het wel anders zijn. Bezuinigingen zorgen voor een vertrouwensbreuk met de werknemers. Dan krijg je sociale onrust zonder weerga.”

Het ABVV wil niet dat er bespaart wordt in de sociale zekerheid of de overheidsdiensten. De groeinorm in de gezondheidszorg moet 4,5 procent  blijven. “Bezuinigen is geen oplossing. We moeten juist investeren om in te staat te zijn de ecologische vraagstukken op te lossen”, zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.

Dergelijke investeringen zijn voor het ABVV meteen ook de enige die nog op overheidssteun kunnen rekenen. De Leeuw roept op om de notionele interestaftrek af te schaffen. “Het ABVV verklaart de oorlog aan de notionele interestaftrek.”

take down
the paywall
steun ons nu!