Lage belastinginkomsten zitten Latijns-Amerika in de weg
Verslag, Nieuws -

Lage belastinginkomsten zitten Latijns-Amerika in de weg

Latijns-Amerika en het Caribische gebied hebben ondanks economische groei in de afgelopen tien jaar de laagste belastinginkomsten in de wereld. De nationale belastingsystemen zijn ook voor arm en rijk even hoog, omdat ze vooral op indirecte belastingen steunen.

donderdag 3 juni 2010 16:46
Spread the love

De belastingdruk in Latijns-Amerika is gemiddeld 18.4 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat is ongeveer de helft van het gemiddelde van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), waartoe alle industrielanden behoren, zegt studie van de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en het Caribische gebied (Eclac).

Het gemiddelde verbergt de grote verschillen tussen landen. In 2008 voerde Brazilië in de regio de lijst aan met 35,5 procent van het bbp, gevolgd door Argentinië met 30,6 procent en Uruguay met 23,3 procent. Onderaan de lijst is Mexico te vinden. In dat land bedragen de belastinginkomsten slechts 9,4 procent van het bbp.

Ontduiking

Belastingopbrengsten uit export van olie, mineralen en andere natuurlijke rijkdommen zijn de afgelopen jaren sterk gestegen in landen als Bolivia, Mexico, Peru, Venezuela en Chili. Maar deze inkomsten zijn “vluchtig”, zeggen experts.

“Als het systeem beter zou werken en er meer belasting binnenkwam, zou er meer geld zijn voor het implementeren van beleid en sociale uitgaven”, zegt Oswaldo Kacef, hoofd Economische Ontwikkeling van Eclac.
 
Kacef wijst erop dat de belastinginkomsten in Latijns-Amerika laag zijn vergeleken bij andere regio’s die dezelfde economische groei doormaken.
 
Het Eclac-rapport laat zien dat minder dan een derde van de belastinginkomsten uit directe belastingen zoals inkomstenbelasting en winstbelasting komt. Twee derde komt uit indirecte belastingen, zoals bijvoorbeeld btw. Voor arm en rijk zijn die belastingen even hoog.

Belastingontduiking is een ander belangrijk probleem. Uit diverse studie blijkt dat 40 tot 65 procent van de inkomstenbelasting in Latijns-Amerika ontdoken wordt.

Milagros Salazar | IPS

take down
the paywall
steun ons nu!