Israëlische soldaten aan boord van het hulpkonvooi voor Gaza. (Foto: Flickr)

 

Nieuws, Wereld, Politiek, België, Palestina, Israël, Gaza, Gaza Freedom Flotilla, Israël Palestina, Gaza Flotilla -

België niet voor onafhankelijk onderzoek naar Israëlische piraterij

België heeft zich woensdag onthouden bij de stemming over een resolutie die een onafhankelijk onderzoek vraagt naar de aanval van Israël op het hulpkonvooi dat koers zette naar Gaza. De resolutie werd opgesteld door de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (VN).

donderdag 3 juni 2010 16:48
Spread the love

32 landen stemden voor de resolutie die een onafhankelijk onderzoek vraagt en daarvoor de volledige medewerking van Israël eist. Negen landen, waaronder België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, onthouden zich. De Verenigde Staten, Italië en Nederland stemden tegen.

Bart Ouvry, woordvoerder van ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere, legt uit waarom België zich onthoudt. “Inhoudelijk hebben we geen problemen met die resolutie. Maar wij onthouden ons om meer procedurele redenen.”

In de Mensenrechtenraad wordt volgens Ouvry de meerderheid van alle beslissingen bij consensus genomen. “De auteurs van de resolutie slaagden er nu niet in om een document op te stellen waarin alle landen zich konden vinden. Door ons te onthouden geven we onze onvrede daarover aan.”

Van de landen van de Europese Unie heeft alleen Slovenië de resolutie onderschreven. “Voor ons is het belangrijk om de EU zoveel mogelijk samen te houden”, zegt Ouvry nog.

take down
the paywall
steun ons nu!