Stap per stap naar het einde van Gaza-embargo, de bezetting en het zionisme
Opinie, Nieuws, Wereld, België, AEL, Opinie, Israël Palestina -

Stap per stap naar het einde van Gaza-embargo, de bezetting en het zionisme

Er is een stille (r)evolutie aan de gang in de Arabische wereld: Israël wordt niet meer gevreesd. Deze houding ontstond vooral na de nederlaag tegen het Libanese verzet in 2006. "Het Israëlische leger, het vierde sterkste leger ter wereld, kon geen antwoord bieden op de intelligente manier van verzet voeren van de Hezbollah", vindt Mohamed Ben Haddou van de AEL.

woensdag 2 juni 2010 16:15
Spread the love

De gedwongen terugtrekking uit Libanon in 2000, uit Gaza in 2005, de nederlaag tegen Hezbollah in juli 2006 en tenslotte de laatste Gaza oorlog in januari 2009,…. Op al deze momenten heeft Israël een nederlaag ervaren, hetzij door zich gedwongen terug te trekken  (uit Libanon en Gaza) of door te falen in vooropgestelde doelstellingen (zoals het ‘vernietigen’ van Hamas of Hezbollah in 2006 en 2009).

Dit falen en de gevolgen ervan wordt meer en open bediscussieerd in de zionistische entiteit.  In de Israëlische kranten zoals ‘Haaretz’ en ‘Jerusalem Post’ staan de laatste jaren meer en meer opinie-artikels over het mogelijke einde van het zionisme.  Dit zijn gelukkig geen alarmistische noodkreten maar lijken steeds meer de werkelijkheid van een hoopvolle toekomst te worden.  

Vele Israëlische  journalisten, academici en schrijvers zien de toekomst van ‘staat’ maar somber in. De reacties daarop gaan van het opgeven van de zionistische droom en het hervestigen in het land  van herkomst. Er  staan dagelijks lange files voor de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv met een aanvraag voor een Amerikaanse visa. Maar deze wanhoop neemt de radicale rechterzijde tot het dreigen om het groot geschut (nucleaire bommen) in te zetten op Israëls vijanden. 

De Israëlische psyche

De manier waarop Israël zich gedraagt, kun je niet los zien van de Israëlische psyche. Israël gedraagt zich als een gevaarlijke gek die in de Arabische straat probeert te overleven.

Vroeger kon Israël onbelemmerd zijn gang gaan met de Palestijnen, maar er komen steeds meer en meer activisten aan. Door jarenlang ongestraft Palestijnen en Arabieren te vermoorden, worden de Israëli’s roekelozer en gevaarlijker.

Israël denkt nu dat het ongestraft een humanitaire vloot kan aanvallen met meer dan 50 nationaliteiten aan boord: mensenrechtenactivisten, schrijvers, artiesten, parlementsleden en zelfs een Holocaust-overlevende.

Dit alles gebeurde in internationale wateren, wat eigenlijk van Israël nog meer een piraat maakt. Het had niet het recht om iemand, wie dan ook, tegen te houden. De piratenstaat heeft met deze actie veel schade opgelopen, en gaat hoe langer hoe minder bondgenoten overhouden. Israël graaft zijn eigen graf ongestoord verder, en dat kan ik alleen maar toejuichen.

De propagandamachine draait op volle toeren

Israël censureert alle zenders en verbiedt de aanwezige cameramensen van onder meer Aljazeera hun werk te doen. Het land is niet gebaat bij de waarheid. Ze moeten het verhaal volledig in handen hebben. De propaganda is de volgende: “Israël wilde vreedzaam de boten enteren en ze afleiden naar de Israëlische haven Ashdod. Ze werden daarbij aangevallen door de activisten met wapens en messen”.

Dan komt het erop neer dit verhaal keer op keer te herhalen, en dan krijgt het plots meer geloofwaardigheid en wordt het herleid tot ‘de andere kant van het verhaal’.

Om deze mentale constructie op te bouwen, werd Michael Freilich uitgenodigd in het programma ‘Phara’ (VRT). Ik vermoed onder druk, want de zionisten hadden veel propagandawerk te leveren.

Freilich is een zionist, altijd trouw aan Israël en zijn misdaden. Hij is ook een ‘negationist’: deze redacteur van Joods Actueel heeft keer op keer de Gazastrook als een hemel op aarde weergegeven en hij minimaliseert systematisch het aantal Palestijnse doden en gewonden.

Hij gaf een uiterst racistische uitleg aan het event van maandagmorgen: een boot gevuld met mensen uit Turkije, Indonesië en Pakistan is niet hetzelfde als een boot gevuld met andere nationaliteiten. Hij wil zeggen dat moslims veel gewelddadiger zijn en kwaadaardig.

Zionisten hebben hard ingezet op de these van “de botsende beschavingen”. Maar de propaganda wordt steeds doorzichtiger. Die is zeer gemakkelijk te doorprikken. Er zijn een 19-tal doden en 60 gewonde activisten. Bij de militairen zijn er zes gewonden, vijf met een bloedneus en één soldaat met een messteek.

De boten waren gecontroleerd op wapens in Turkije. Die messteek komt dus van een broodmes of een keukenmes. Dit verzet of beter weerspannigheid rechtvaardigt volgens Freilich en Israël deze slachting van internationale activisten wier enige doel was het brengen van voedsel en medicijnen aan de uitgehongerde Palestijnse bevolking van Gaza.

Daarom manifesteerden we maandag aan de ambassade en zullen we blijven actievoeren tot Palestina volledig bevrijd is en er geen enkel Israëlische vlag meer wappert.

Mohamed Ben Haddou

Mohamed Ben Haddou is militant bij de AEL (Arabisch-Europese Liga).

take down
the paywall
steun ons nu!