Interview, Samenleving, Politiek, België, Belgavox, Concerten, Dani Klein -

Belgavox: Dani Klein begrijpt niet waarom België moet splitsen

Dani Klein is zangeres bij Vaya con Dios. Ze vindt het belangrijk dat ook gewone mensen een stem krijgen via Belgavox. Volgens haar moeten we tonen dat samenwerken belangrijk is. Wat volgt, is een toespraak die ze gaf tijdens de persvoorstelling van Belgavox.

woensdag 2 juni 2010 18:59
Spread the love

“Ik denk dat we hier beland zijn door een gebrek aan respect, want dat ligt aan de basis van elk conflict.”

“Een aantal jaar geleden was ik in Zuid-Afrika met enkele muzikanten en met mijn manager, een Brit. Na het concert bleven we nog even hangen bij een pintje en dan dachten we na over het verbeteren van de wereld. Zoals altijd zaten er in mijn ploeg Walen en Vlamingen en muzikanten van andere landen.”

“Op een bepaald moment vroeg mijn manager hoe ik dacht over de problemen tussen Nederlandstaligen en Franstaligen in ons land. Zou België splitsen en zouden de Vlamingen hun eigen weg gaan? Ik herinner mij dat zowel de Walen als de Vlamingen toen zeiden: Man, je bent gek! Dat is niet mogelijk. Dat zal nooit gebeuren.”

“Wij waren ervan overtuigd dat het een belachelijk idee was. En toch zijn we hier nu beland. Ik begrijp niet hoe dat is kunnen gebeuren. Ik begrijp niet waarom wij nu zouden moeten splitsen.”

“Ik ben een echte Brusselse. Ik ben tweetalig opgevoed. Ik voel mij noch Vlaams noch Waals. Ik voel mij Brussels. Ik voel mij een wereldburger. Ik begrijp de situatie gewoon niet en ik hoop dat we samen verder kunnen.”

Waarom is Belgavox volgens u een belangrijk initiatief?

Omdat ik vind dat de gewone mensen nooit aan bod komen. Het zijn altijd de politici die aan het debatteren zijn vanuit hun eigen belangen. Maar de mensen krijgen nooit de kans om hun mening te uiten. Daarom vind ik het belangrijk om hieraan deel te nemen.

Is het belangrijk dat Belgavox voor de verkiezingen georganiseerd wordt?

Ja, dat heeft meer effect. We hebben nu crisisverkiezingen, geen gewone verkiezingen. Daarom is het interessant om te laten zien dat er mensen zijn die vinden dat we moeten samenwerken.

Ik hoor dat het geen partijpolitieke boodschap is, maar is het dan toch niet een beetje een politieke boodschap?

Alles in het leven is politiek, elke keuze die we maken, is politiek.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!