Microben maken grond vruchtbaar
Verslag, Wereld, Milieu, Landbouw -

Microben maken grond vruchtbaar

In Indonesië zijn experimenten met microben die zorgen voor een proces van natuurlijke bemesting, succesvol afgerond. Boeren die deelnamen aan de proeven zijn enthousiast. Inzet van de microben leidt volgens hen tot een veel grotere opbrengst.

dinsdag 1 juni 2010 18:06
Spread the love

Agrarisch onderzoeker Ali Zum Mazhar deed in 2000 onderzoek in de bossen van Kalimantan en trof daar achttien verschillende soorten microben aan. Hij ontwikkelde een technologie waarmee hij de microben in vloeibare vorm kon inzetten in de landbouw. Mazhar gaf zijn vloeistof de fraaie naam Bio P 2000 Z.

Boeren

Vertegenwoordigers van verschillende landbouworganisaties in Indonesië, die hebben deelgenomen aan de experimenten met Bio P 2000 Z geven aan dat het middel tot een grote toename van de opbrengst per hectare kan leiden. Dian, hoofd van een vereniging voor boeren op Noord-Sumatra, zegt dat zijn maïsoogst door het gebruik van Bio P 2000 Z meer dan verdubbeld is.

De prijs van Bio P 2000 Z is op dit moment echter nog een probleem. Per liter kost het middel ongeveer drie keer zo veel als middelen die niet organisch zijn. Veel Indonesische boeren beschikken over te weinig geld om het duurdere Bio P 2000 Z aan te schaffen.

Vruchtbaar

Volgens Mazhar kan Bio P 2000 Z worden ingezet om onvruchtbare grond vruchtbaar te maken. Waar het middel wordt gebruikt, zorgen de microben voor een bemestingsproces. Bio P 2000 Z is succesvol gebleken in het bemesten van zandgronden en voormalige mijngebieden, die eerder ongeschikt werden bevonden voor agrarische toepassing. “Als het proces is afgerond, sterven de microben. Daarmee is het middel onschadelijk voor mens en milieu.”

Op uitnodiging van de King Faisal-universiteit in Saoedi-Arabië is Mazhar bezig met een proef op een 300 hectare groot woestijngebied in de buurt van Jeddah. Volgens de onderzoeker duurt het zes maanden om woestijnzand geschikt te maken voor de landbouw. De micro-organismen maken gebruik van de energie van de zon, onttrekken vocht aan de dauw en mineralen aan het zand. Aan het eind van dit jaar verwacht Mazhar dat het project in de Saoedische woestijn succesvol zal zijn.

Herbebossing is een andere mogelijke toepassing van de uitvinding van Mazhar. Fachrudin Mangunjaya, leidinggevende van de Indonesische afdeling van Conservation International, denkt dat het nieuwe middel kostenvoordelen en tijdwinst kan opleveren bij herbebossing wereldwijd.

Kafil Yamin / IPS(FK, RP)

take down
the paywall
steun ons nu!