Stephan Galon, voorzitter van de vzw Belga-Vox. (Foto: Alex Vanhee)

 

Nieuws, Samenleving, België, Belgavox, Concerten, Solidariteit -

Zingen voor meer solidariteit en dialoog

Zondag 6 juni vindt in Brussel de tweede editie van Belgavox plaats. Meer dan 40 Vlaamse en Waalse artiesten zullen er gratis optreden om een sterk signaal te geven voor meer solidariteit en dialoog in België.

maandag 31 mei 2010 16:45
Spread the love

“We willen hameren op enkele waarden die voor ons heel belangrijk zijn: respect voor de ander, de dialoog en de deelname aan de gemeenschappelijke identiteit”, zegt Stephan Galon, voorzitter van de vzw Belga-Vox.

Niet partijpolitiek

Het concert wordt in een recordtijd van drie weken georganiseerd en komt vlak voor de federale verkiezingen van 13 juni. Galon legt dat uit: “Het heeft inderdaad te maken met de situatie in ons land. Wij zijn absoluut niet partijpolitiek bezig, maar wij denken wel dat we het recht hebben om als burgers een statement te maken met de hulp van de artiesten.”

Galon wijst erop dat het land voor ongeziene uitdagingen staat. “De economische toestand is verre van schittend, de werkloosheid stijgt en de investeringen dalen. Maar wat vooral onthutst, is dat recente cijfers aantonen dat één Belg op de zeven onder de armoedegrens leeft.”

“Met Belgavox wijzen wij erop dat al die armen gezichten zijn. Mannen, vrouwen en kinderen die iedere maand vechten om rond te komen.”

“We hebben alle respect voor de politici en het is niet aan ons om gele of rode kaarten uit te delen. Maar we hebben het er menselijk gezien zeer moeilijk mee dat de communautaire problemen zoveel plaats innemen als we voor zulke grote uitdagingen staan.”

“Daarom vragen we respect voor ons initiatief dat, ik herhaal, geen partijpolitieke belangen heeft. We willen wel een statement brengen door de waarde van solidariteit te beklemtonen. Wij hopen dat we met dit concert een grote groep mensen kunnen mobiliseren. Dat zou aantonen dat de bevolking hiermee wel degelijk begaan is.” 

Belgisch compromis

Belgavox wil oproepen tot gezond verstand en redelijkheid.
“Misschien klinken bepaalde woorden in ons patrimonium ouderwets, zoals het ‘Belgisch compromis’. Maar laat ons toch trots zijn op dat compromis, die bereidheid om via dialoog tot oplossingen te komen. Laat ons de kracht daarvan inzien. Laat ons dat woord niet uit het oog verliezen”, predikt Galon.

En dat alles moet dan gebeuren vanuit het algemeen belang. Want dat zijn volgens hem de krijtlijnen en de arbitrage die ervoor zorgen dat onze voetbalmatch kan worden gespeeld. Belgavox wil die krijtlijnen opnieuw in beeld brengen.

take down
the paywall
steun ons nu!