Verslag, Nieuws, Wereld, Israël, Gaza -

Israëlisch leger richt bloedbad aan op hulpkonvooi voor Gaza

Het Israëlische leger heeft vannacht de 'Gaza Freedom Flotilla' aangevallen. Daarbij zijn verschillende gewonden en doden gevallen. De Freedom Flotilla is een internationaal konvooi van zes schepen die hulpgoederen naar Gaza proberen te brengen. Gaza lijdt al vele jaren onder een wurgende blokkade door Israël.

maandag 31 mei 2010 09:35
Spread the love

Free Gaza Movement en de Turkse Relief Foundation (IHH) proberen de Israëlische blokkade rond Gaza te doorbreken. Met tien schepen en honderden vredesactivisten aan boord willen ze hulpgoederen leveren aan de zwaar getroffen bevolking van Gaza.

Zes schepen raakten zondag uiteindelijk in de buurt van Gaza op 65 kilometer van de kust, maar wel in internationale wateren. Maandagmorgen heel vroeg werd de vloot aangevallen door het Israëlische leger. Een reporter van Al Jazeera was aan boord van één van de schepen en bracht live verslag uit van de bestorming. Hij zei dat het Israëlische leger met scherp schoot.

Een woordvoerder van het Israëlische leger zegt dat de soldaten het vuur openden omdat ze op verzet stoten van de vredesactivisten. “De mensen op de boot waren zeer, zeer gewelddadig”, aldus die woordvoerder.

Een journalist van Al Jazeera spreekt dat tegen. Al de beelden van de schepen tonen dat het om vreedzame activisten gaat die ondermeer medisch materiaal en geneesmiddelen naar Gaza willen brengen, aldus Al Jazeera.

Een Israëlische tv-zender heeft het over 14 doden. De zender lapt daarmee de Israëlische censuur aan de laars. De Israëlische overheid verbiedt alle berichtgeving over slachtoffers van de aanval. Hamas TV zegt dat er zeker twee doden zijn. De organisatoren zeggen dat er dertig gewonden zijn.

Op de boten waren minstens 600 vredesactivisten aanwezig. Onder hen ook enkele Belgen. Asmaa probeert al de hele ochtend contact te krijgen met haar zus Fatima El Mourabiti. “Ik probeer het hoofd koel te houden maar ben ontzettend ongerust”, aldus Asmaa.  

Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere reageerde in het radioprogramma La Prémiere op RTBF zeer voorzichtig op de aanval. Hij betreurde het geweld, maar toonde begrip voor de Israëli’s die in veiligheid willen leven en daarvoor Gaza afsluiten. De middelen die Israël daarbij inzet, noemde hij wel “disproportioneel”.  

“Dat is onaanvaardbaar”, reageert Asmaa. “Er waren kinderen aan boord van die schepen. Er was zelfs een overlevende van de Holocaust. Dit was een terroristische aanval.”

take down
the paywall
steun ons nu!