Verslag, Nieuws, België, Privacy, Facebook, Stampmedia, Child Focus, Kinderen, Eyouth, Netlog, Online, Sociale media, Sociale netwerken, Tieners, Watmet -

17 procent jonge tieners laat iedereen toe op online profiel

Zeventien procent van de 10 tot 13-jarigen ziet er geen graten in om een onbekende toegang te geven tot hun profiel op het internet. Dat blijkt uit recent onderzoek van MIOS en MSN bij 991 tieners. “Jonge tieners staan te weinig stil bij hun privacy op het net”, stelt Nel Broothaerts van Child Focus.

zondag 30 mei 2010 12:48
Spread the love

De proef bij 991 tieners (10 tot 19 jaar) werd uitgevoerd door een onderzoeksgroep van de Universiteit Antwerpen, MIOS, kort voor ‘Media and ICT in Organisations and Society’, in samenwerking met MSN. Onderzoeker Michel Walrave stelde de resultaten voor tijdens de publieksavond op 26 mei van de Internationale Conferentie e-Youth over jongeren en ICT.

Ontwikkeling

Bern Martens, auteur van het boek ‘Ethiek en weerbaarheid in de Informatiesamenleving’, merkt op dat jongeren pas rond twaalf jaar om hun privacy op het net beginnen te geven. Dat bewijzen ook de cijfers van het onderzoek: van de groep jongeren tussen de 17 en 19 jaar laat acht procent vreemden toe op zijn onlineprofiel.

Het minder behoedzaam omspringen met persoonlijke gegevens op het net kan een effect hebben op het aantal onaangename ervaringen. De helft van de 10 tot 13-jarigen kreeg al eens een beledigend bericht via internet of gsm. Dat is meer dan de 17 tot 19-jarigen, waarvan 30 procent een gemeen bericht kreeg.

Ook het aantal tieners van 10 tot 13 jaar dat last heeft van cyberpesten (31 procent) ligt hoger dan dat van hun makkers van 17 tot 19 jaar (17 procent). Je kan je wel de vraag stellen of er op zo’n leeftijd niet gewoon meer gepest wordt.

140 muisklikken

“Jonge tieners weten vaak niet hoe ze hun profiel moeten beveiligen”, zegt Kristof D’hanens van Jeugdwerknet. “Feit is dat het zelfs voor doorgewinterde internettechneuten niet vanzelfsprekend is”, getuigt Bruno Schröder van Microsoft. “Op Facebook ben je liefst 140 muisklikken verwijderd voor je een privacyaanpassing kan doorvoeren.”

De website Clicksafe.be is een initiatief van Child Focus dat kinderen en jongeren leert hoe veilig op het internet te surfen. Er worden ook tips gegeven over wie je best toelaat in je online omgeving. Om alles wat verteerbaar te houden, werden de tips in een filmpje gegoten.

Nieuwe vrienden

“De risico’s verbonden aan het internet kan je evengoed bekijken als kansen”, vertelt Martens. “Meer dan de helft van de tieners maakte al nieuwe vrienden online. Zeventien percent van de jongeren gebruikt het zelfs om een liefdespartner te vinden.”

© 2010 – StampMedia/Plantijn – Tomas Bachot

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!