Zimbabwe Lawyers for Human Rights verdedigen de rechten van de GALZ-medewerkers

 

Nieuws, Wereld, Afrika, Samenleving, GALZ, Zimbabwe, Holebirechten, Zimbabwe Lawyers for Human Rights -

Zimbabwe: holebi-activisten op borg vrij na te zijn gemarteld

Ellen Chademana en Ignatius Muhambi, de twee medewerkers van holebirechtenbeweging Gays and Lesbians of Zimbabwe (GALZ), zijn in de loop van donderdag op borgtocht vrijgelaten. Volgens de verklaring van hun advocaten waren beiden dinsdag in gevangenschap gemarteld en beledigd door de politie.

vrijdag 28 mei 2010 12:28
Spread the love

Beide GALZ-medewerkers waren vrijdag 21 mei gearresteerd nadat de politie hun kantoor had doorzocht. Zij werden sinds maandag officieel beschuldigd van het “ondermijnen van de autoriteit van president Robert Mugabe”.

Het openbaar ministerie had de verdere aanhouding van beide activisten gevraagd, maar de rechter van Harare High Court ging daar in de zitting van donderdag niet op in. Hij liet beiden vrij na het betalen van een borgsom van elk 200 dollar.

Zij moeten zich wel ter beschikking houden van het gerecht. Op 10 juni komt de zaak tegen GALZ opnieuw voor de rechtbank. Volgens de Zimbabwaanse wetgeving mogen arrestanten niet langer dan 48 uur worden vastgehouden zonder aanklacht. De holebi-activisten zaten al van vrijdag in een politiecel.

Klacht tegen de politie wegens marteling

Advocaat David Hofisi van het progressieve netwerk Zimbabwe Lawyers for Human Rights (ZLHR), die de rechten van de GALZ-medewerkers verdedigt, verklaarde aan een journalist van SW Radio Africa donderdagavond dat hij klacht heeft ingediend tegen de politie van Harare wegens marteling en onmenselijke behandeling van beide arrestanten.

Dinsdag zouden Chademana en Muhambi in gevangenschap langdurig gedwongen zijn in een onmogelijke houding te zitten. Beiden vertoonden over hun hele lichaam sporen van slagen en mishandeling, verklaarde de advocaat na de vrijlating van zijn cliënten. De politie wou door marteling meer informatie verkrijgen over de activiteiten en de buitenlandse contacten van de holebi-organisatie.

Huiszoeking

Woensdagmorgen heeft de politie ook een huiszoeking uitgevoerd in de privéwoning van Chesterfield Samba, de dienstdoende directeur van GALZ.

Hierbij werden documenten en foto’s in beslag genomen. De beschuldiging luidt: “het bezit van obscene, schokkende en verboden beelden en documenten”. Een inbreuk tegen artikel 26 van de Censorship and Entertainment Control Act, een wetgeving die in Zimbabwe vaak wordt gebruikt tegen de verspreiding van informatie over homoseksualiteit.

Bronnen:
– SW Radio Africa
– Sokwanele
– WRI

take down
the paywall
steun ons nu!